Цената на тока може да скочи с до 40%, работодатели призоваха за компенсации

Високите цени на електроенергия на едро няма как да се отразят пряко върху сметките ни за ток

24.09.2021 | 13:44 Редактор: Здравко Черкезов

Всички потребители, които купуват енергия от Българската независима електроенергийна борса, да получат компенсации от държавата. Това настояват от работодателските организации у нас.

В условията на пандемия и нарастващите цени на електроенергията бизнесът предлага мярката за подкрепа на заетостта "60/40" да бъде преформатирана като "75/100". 

"Тоест 75% от възнагражденията и осигурителните вноски да се покриват само за неотработеното време, а за отработеното време работодателят да изплаща 100% от възнаграждението", призова Добрин Иванов от АИКБ.

Високите цени на електроенергия на едро няма как да се отразят пряко върху сметките ни за ток. Още след 1 януари обаче битовите потребители ще почувстват осезаемо отражението. Тогава се очаква да поскъпнат също парното и топлата вода заради нарастващата цена на природния газ на световните борси. 

"Ако се случи минимум 20%, то тогава при следващия регулаторен период трябва да очакваме много сериозен взрив на цените. Предполагам, че повишението ще бъде доста повече от 20%, може да стигне и 40%", прогнозира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества инж. Кремен Георгиев.

На фона на поскъпването на основни хранителни стоки и услуги на битовите потребители няма да се наложи да плащат повече при посещение в заведенията например, въпреки че именно те реализираха най-големи разходи и заради цените на електроенергията, и заради ограниченията върху работата им в условията на пандемия. 

"Първо, доставните цени се вдигнаха страшно през последните два месеца. Сметките за ток са се вдигнали с по 2,5 спрямо същото време миналата година. Не могат безкрайно да се вдигат цените, защото на хората не се е променил стандартът, така че от това вдигане на цените няма да има голям смисъл. Това е поредното нещо, което изяжда от печалбата", обясни председателят на БАЗ Ричард Алибегов.

От "Българския енергиен холдинг" обаче казват, че тенденция за поевтиняване на ток няма, защото търсенето на електроенергия в момента е много голямо.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК