Равносметки за 22 септември: Историята има място в обществото, ако анализира грешките

Причина да се кланяме на чужди господари е ниското самочувствие на нашите политици, каза проф. Христо Матанов

22.09.2021 | 21:30 Редактор: Юлия Христова

"Една от причините да се кланяме на чужди господари е ниското самочувствие на нашите политици. Да отстояват своите искания, ако трябва да ударят по масата. Вероятно има и други причини, за да продължаваме с кланянето", каза за "Денят ON AIR" историкът проф. Христо Матанов

По думите му десетилетия наред са ни учили, че от нас нищо не зависи. 

"Елитът на едно бивша Югославия беше такъв със самочувствие. Трябва това минало да се изживее и младите започват да го правят. Младите нямат тези обременености", заяви той за Bulgaria ON AIR.

Според Матанов българите гледат на историята по-скоро като вдъхновение и подбираме от нея само положителните неща.

"И след Възраждането е имало интриги, но винаги търсим в историята великото. Тя има своето място в обществото, ако анализира грешките", обясни историкът.

От думите на проф. Христо Матанов стана ясно, че архивите постоянно дават нови подробности.

"Това е велик ден, интригите остават на заден план. Генерал Паприков и князът са се борили много за нашата независимост. Българите поначало са свободни духом, България е била една от бързо развиващите се държави. България е била на върха на славата си и е дала 30%, за да закупи нови и модерни оръжия", допълни събеседникът и уточни: "Политическият ни елит е творил по това време събитията. Тази наша независимост е свързана с анексията на Босна и Херцеговина от Австро-Унгария".

"Духовни водачи сигурно има, но като че ли българинът не вярва и много на своите авторитети. Българинът сякаш предпочита да пита Google,  а не своите експерти", допълни още историкът. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК