Министър Стоев участва в онлайн събития на 76-ата сесия на Общото събрание на ОOH

Днес сме изправени пред множество кризи, засягащи правата на човека на най-уязвимите групи, и в частност на децата, каза той

22.09.2021 | 20:13 Редактор: Юлия Христова
Министър Стоев участва в онлайн събития на 76-ата сесия на Общото събрание на ОOH

Министърът на външните работи Светлан Стоев участва в онлайн събития в рамките на Общия дебат на 76-ата сесия на Общото събрание на ОOH, посветени на справянето с последствията от насилието върху деца по време на криза и съвременните предизвикателства пред демокрацията.

В рамките на форума на високо ниво „Насилие над деца по време на криза“, организиран от България, Люксембург и Ямайка (съпредседатели на Групата на приятелите на детето и Целите за устойчиво развитие), Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) и специалния пратеник на Генералния секретар на ООН за насилието над деца (СПГС), бяха обсъдени увеличените рискове пред младите хора и възможните начини за ефективен отговор, включително в контекста на пандемията от Ковид-19.

"Днес сме изправени пред множество кризи, засягащи правата на човека на най-уязвимите групи, и в частност на децата. Не бива да допускаме обрат в напредъка, постигнат в тази сфера през последните десетилетия, особено по отношение на достъпа на деца до здраве, услуги, образование и подслон. Усилията за осигуряване на защита срещу всички форми на насилие над деца са от решаващо значение“, заяви министър Стоев.

Той подчерта, че ограниченията, предприети във връзка с разпространението на коронавируса, могат да доведат до повишен риск от насилие. Мерките за управление на кризата и гарантиране на по-добра защита на правата на децата в рамките на безопасна среда са от решаващо значение в тази посока.

Външният ни министър изтъкна, че в контекста на кризата от Ковид-19 българското правителство е засилило сътрудничеството си с неправителствени организации за защита на децата. Сред мерките, предприети на национално ниво, той открои създаването на специален раздел „Дете“ в единния информационен портал за коронавируса, както и денонощна безплатна национална линия за деца, която предоставя достъп до експертния опит на най-добрите детски психолози и педагози. Във връзка с повишеното използване на онлайн платформи при дистанционното обучение са разработени правила за безопасност. Към Държавната агенция за закрила на детето е създаден консултативен орган „Съвет на децата“, с участието на над 250 деца от цялата страна.

Снимка: МВнР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК