Текстът на манифеста за Независимостта на България е написан на жп гарата в Две могили

За случилото се на гарата се разбира от спомените на Никола Мушанов

22.09.2021 | 18:15 Редактор: Юлия Христова

Текстът на манифеста за обявяване на Независимостта на България е написан на жп гарата в Две могили. Този малко известен факт е отбелязан с паметна плоча на гарата и изложба от постери в чакалнята ѝ.

На 21 септември 1908 година министър-председателят Александър Малинов и целият кабинет са в Русе, където чакат пристигането с кораб на Княз Фердинанд. Именно в Русе князът обявява решението си да провъзгласи независимостта на България. 

"Царският влак тръгва през нощта от Русе и по време на престоя си тук на гара Две могили, където е трябвало да се презареди с твърдо гориво, министър-председателят Малинов написва текста за обявяване на българската независимост", каза д-р Капка Иванова. 

Не е изяснено дали текстът на манифеста е написан във вагона, или в стаята на началника на гарата.  

"В царския вагон е било доста шумно и понеже той е искал да се съсредоточи, вероятно е слязъл от влака и е влязъл в стаичката на началник-гарата и там е написал манифеста", посочи уредникът на къща – музей "Филип Тотю" Койчо Колев. 

За случилото се на гарата се разбира по-късно от спомените на Никола Мушанов, също министър в кабинета. 

Във фоайето на жп гарата в Две могили има информационна изложба, която разказва за стъпките, по които се стига до независимостта. 

Жителите на Две могили са горди, че точно там се е случило това важно събитие в българската история. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК