Ще плащаме рекордно скъп ток, увеличението на цената на електричеството е неизбежно

Причината за ръста в цената са "зелените сертификати"

22.09.2021 | 17:53 Редактор: Жаклина Иванова

Рекордно скъп ток ще плащаме тази зима. Това прогнозират експерти. Очакванията са скокът на цената на електроенергията за бизнеса да се отрази и на домакинствата през зимния сезон.

Увеличението на цената на електричеството е неизбежно. Цените у нас са отражение на тези в Европа и държавата засега няма механизми да противодейства.

"Нищо не можем да направим. Ако бяхме разумни като нация и преди няколко години си бяхме построили АЕЦ "Белене", сега щяхме да имаме уникален инструмент, за да поддържаме цената по-ниска. И да правим колосални пари", посочи енергийният експерт Явор Куюмджиев.

Причината за ръста в цената са "зелените сертификати". Такива се издават на производители за всяко месечно произведено количество електричество от възобновяеми енергийни източници.

"Аз ги наричам рекет под формата на емисии. "Зелените" се използват като параван. Отзад стоят огромни финансови институции. Тази алчност  изпреварва възможностите на бизнеса", коментира енергийният експерт Васко Начев.

По-високите цени за домакинствата се очаква през първата половина на следващата година, което ще доведе и до инфлация.

"Още от 1 януари ще имаме нови цени на електроенергия, на топла енергия - като закъснял коледен подарък. Очаква се 10% инфлация", добави Начев.

"Правилният подход е да се остави пазарът и да се направят социални мерки за подпомагане на енергийно бедните. Да бъдат такива, че да могат да си позволят да плащат енергията с помощта на държавата", изтъкна Куюмджиев.

С колко точно ще се покачи цената на електричество, все още е трудно да се прогнозира.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години