В 22:21 ч. днес настъпва астрономическата есен

Времето ще бъде облачно и дъждовно

22.09.2021 | 11:40 Редактор: Георги Донков
В 22:21 ч. днес настъпва астрономическата есен

Днес ще настъпи астрономическата есен у нас. Това ще стане в 22 часа и 21 минути, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо. Според метеорологията есенни са месеците - септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май - в Южното полукълбо.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало - т.нар. циганско лято, има и умерени до по-ниски температури към неговия край.

Със зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон - зимата.

На днешния ден на есенното равноденствие, слънцето в София изгря в 7:00 часа и 14 минути, и ще залезе 19:00 часа и 24 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 10 минути. Очаква ни облачно и дъждовно време.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК