България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Езиковед: В съзнанието на българина политикът е лъжец

Слави Трифонов вкара думата "суверен" в масов оборот, посочи доц. Надежда Сталянова

22.09.2021 | 09:49 Редактор: Георги Донков

"Българските политици в никакъв случай не можем да кажем, че са някакви простаци, които не могат да говорят на български език. В тяхната реч сериозно притеснителни са други неща", каза езиковедът доц. Надежда Сталянова в студиото на "България сутрин"

Според нея в речта на политиците сме свидетели на две крайности или две позиции на махалото. От една страна е тази, която специалистите наричат "новобрюкселски говор" или "новобрюкселска реч". Тази реч е изпълнена с много абстрактни думи от чужд произход и буквално тя ни залива.

"От едно изказване от половин час не можем да изведем нито едно изречение като послание към нас", сподели още езиковедът.

"И в крайна сметка затова в съзнанието на българина първата асоциация на политик е лъжец. С моите студенти правихме такъв експеримент. Съжалявам, че е така, но когато един човек ти говори нещо и ти не можеш да разбереш какво ти говори, този човек явно или не е компетентен, или лъже", добави доц. Надежда Сталянова пред Bulgaria ON AIR.
 

Тя алармира още и за една друга , определено негативна тенденция в речта ни. Става дума за езиковата агресия, на която сме свидетели. Според нея тя е толкова неприятна, толкова пошла, толкова махленска за гледане и слушане, че много често на нас ви става неудобно и неприятно, да слушаме по какъв начин си говорят помежду си.

"Думата суверен съществуваше в българския език, но има една личност - Слави Трифонов, който, като че ли я извади и я направи в масов оборот", каза още доц. Надежда Сталянова. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК