България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българското знаме и шевицата са фасада, зад която се крият съвсем други интереси?

Коментар на Стояна Георгиева и Цветанка Андреева

22.09.2021 | 09:16 Редактор: Искра Ангелова

Живеем във време на политическа криза, партиите се опитват да се покажат независими, но попадат в капана на зависимостите си. Как се прави чиста и независима политика? 

"Всички тези думи - "зависимост" и "независимост", те носят в себе си голяма степен и клише. Да, партиите, ако трябва да бъдат зависими от някого - това е да бъдат зависими от ролята на избирателите си. И по някакъв начин да обслужват едно съгласие, което вече е постигнато в обществото. Ако има някаква по-оптимистична гледна точка за ситуацията у нас, това е, че сериозното разделение в обществото и бизнес интересите възпроизвеждат една политическа структура, която е крайно неприемлива", каза журналистът Стояна Георгиева в студиото на "България сутрин".

Според нея тя е неприемлива и за обществения интерес.

"Политиците най-вероятно са много искрени в емоциите си. Днес ще слушаме речи, в които няма смисъл да поставяме под съмнение емоциите. Ако се съмняваме в нещо, то това е в способността им и в качествата им. Но днешният ден ни дава повод да кажем, че това е един добър урок и за политиците ни, и за обществото ни. Как държавата и институциите могат да постигнат успехи и да отвоюват независимост за суверена", допълни политологът Цветанка Андреева.

Тя подчерта, че днес е празник на успешната политика.

"Нормално е по празници да се връщаме към патетизма. Виждаме, че нещата вече са доста грозни, интригантски. И в крайна сметка изглежда трудно разрешим въпрос как да се изгази от това плато. Вече сме стигнали дотам, че да очакваме нещо критично, а не нещо много добро или отлично. Но да се надяваме, че ще има някакъв катарзис. Отговорността не е само на политиците, тя е на медиите, всякакви видове активисти и интелектуалци, които трябва да участват в този дебат", посочи Стояна Георгиева.

"Партиите, които по някакъв начин си присвоиха патриотичните идеи, се оказва, че зад целия този войнстващ патриотизъм, седят едни добре отработени бизнеси за продажби. Патриотизмът остава само на думи, но има хиляди хора, които са гласоподаватели и са подведени от това нещо. Не може българската шевица и българското знаме да бъдат една фасада, зад която се крият съвсем други интереси и практики, които не обслужват нито интересите на нациите, нито по този по този начин нацията може да стане по-силна. Имаме лотариен бизнес, което е най-голямата перверзия", добави журналистът.

А според Цветанка Андреева, на фона на тази историчност днешните времена не изглеждат толкова драматични. 

"Свидетели сме на криза между властта и обществото, между държавата и електората, който не иска да участва в изборите, но нека да си припомним, че е имало много по-тежки времена. Не обичам това разделение между националните ни герои и политиците. За мен почти всичките ни възрожденци са политици. Неслучайно повечето от тях след Освобождението се трансформират в политическата ни система. Политиката не е мръсна дума. Когато правиш успешна политика и когато правиш таланта на дипломацията - може да постигнеш високите национални идеали. Дано сме се научили да пазим демокрацията, защото всички тези удари по институциите удрят и нарушават демократичния процес. И е важно да видим дали на тези поредни избори ще се получи нова енергия и суверенът ще делегира правото да бъде управляван, а тези, които ще получават това право, ще съумеят да направят ефективна, разумна и полезна власт - такава, каквато очакваме", обясни тя.

И подчерта, че тонът на изолация не води до нищо.

"Всички говорят, че те не са носители на върховенството на закона, но всъщност това, което става, е, че една власт, която беше показана, че е категорично нежелана от обществото, в момента отново ще бъдат първа политическа силна. Много е вероятно и да не бъдат. Проектът на Кирил Петков и Асен Василев носи едно обединение, чувство за оптимизъм, тези хора носят идеализъм, ведрост и сигурност. За немалка част от хората се възприемат като нещо несериозно. Да, когато си свикнал насреща да седят хора с вид на мутри, но облечени във власт или гологлави лидери. Ние сме свикнали да излизат и да ни хокат - я Бойко Борисов, я Слави Трифонов", каза Георгиева.

Андреева смята, че новият проект на Асен Василев и Кирил Петков води до разделителни линии. И добави, че не е добър старт на единение.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК