Рамо до рамо в аптеката, Ковид болните се редят на опашка със здравите

В 8 области в страната няма специални Ковид зони

21.09.2021 | 18:44 Редактор: Елеонора Танева

70 Ковид зони в медицински центрове и поликлиники са обособени в цялата страна. Там се преглеждат безплатно пациенти с доказан коронавирус в леко и средно тежко състояние. В Ковид зоните ще се изписват и безплатни лекарства. В 8 области в страната обаче, няма нито една такава зона.

Благоевград е една от тях. Причината за това е липсата на персонал. Тази функция в момента е поета от Спешното отделение към болницата в града. 

"Както и за всяка медицинска дейност, и за Ковид зоните е нужен персонал, той е кът. Няма го. Що се отнася до прегледите, в нашето Спешно отделение приемаме всякакви случаи, правим тестове, изписваме. Голяма част от прегледите, които се правят в тези Ковид центрове се извършват от нашето спешно приемно отделение. То е едно и също, но идеята е да се облекчи нашата работа, за да могат там да се приемат по-тежките случаи", заяви директорът на МБАЛ Благоевград д-р Огнян Митев.

Във Втора поликлиника в Русе Ковид пациентите в леко и средно тежко състояние вече могат да бъдат прегледани безплатно и да им бъдат изписани безплатни лекарства.

"Пациентът идва при нас с направление от личния лекар и с доказана инфекция. В нашия кабинет се преглежда от двама специалисти и след това го насочват към рентген или лабораторни изследвания. Едва тогава се изписват медикаментите", уточни директорът на УМБАЛ "Медика" Алисе Муртезова.

Според управителя на поликлиниката обаче има опасност за по-голямо разпространение на вируса при посещение на аптеките, откъдето ще се получат безплатните лекарства.

"За мен не е известно да има аптека с часове, в които да се обслужват само пациенти с Ковид-19 и е много трудно да се опазят останалите клиенти в аптеката от това да бъдат заразени", коментира Муртезова.

Все още от Министерството на здравеопазването не са осигурили пулсоксиметри на поликлиниката, които да бъдат предоставени след преглед на пациентите за домашно ползване. Не е ясно и как те ще ги получават и връщат след лечението.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Анти-ковидфашизъм
преди 2 години
Че то до сега как беше бе ***.Поне трима познати с Ковид имам където са ги карали да обикалят напред назад за документи и лекарства. ПЪЛЕН ПРОВАЛ Е ТАЯ ПЛАНДЕМИЯ Сигнализирай за неуместен коментар