Внучета останаха сираци в Смолянско, от цяла България се отзоваха дарители

"Искам да благодаря на всички от Момчиловци – повечето са млади хора", каза баба Рада

21.09.2021 | 17:59 Редактор: Здравко Черкезов

Жители и гости на родопското село Момчиловци събраха и дариха близо 8000 лв. за две деца от селото, останали без родители. Дарителската акция за Тошко и Ради започна през лятото, в нея се включиха хора от цялата страна.

"Мъката пък, няма да ви казвам... Много е мъчно! Децата не ме морят толкова, колкото мъката е голяма". Така ни посреща баба Рада пред дома си в село Момчиловци. 

Преди няколко месеца тя губи дъщеря си. Двете ѝ внучета Тошко и Ради остават сираци, след като преди няколко години загинал баща им. Сега 65-годишната пенсионерка поема изцяло грижата за децата. 

"Нямат близки хора и дано селото да ги подкрепят. И младите хора ги призовавам: нека да ги вземат, просто да дойдат за пет, за десет минути...", каза Рада Хорева.

Още през лятото в селото започва дарителска акция в помощ на баба Рада и двете деца. Във всички търговски обекти в селото са поставени дарителски кутии. 

"Като отворихме кутиите, в тях намерихме освен български лева, и щатски долари, и друга валута. И когато обърнахме валутата в левовата равностойност, се получи сумата от 7744 лв., които са си от помощ за децата. Връчихме ги, тоест преведохме ги по сметката точно в навечерието на първия учебен ден", посочи кметът на село Момчиловци Сийка Суркова.

С дарения участват и хора с корен от Момчиловци, които живеят в Асеновград и Пловдив. Призив за помощ се разпространявал и в социалните мрежи. Отзовават се десетки. 

"От целия свят. Всички кой с каквото можеше, повече с пари... Искам да благодаря на всички хора, на цяла България... На всички от Момчиловци – и повечето са млади хора", сподели баба Рада.

В Момчиловци не за първи път изразяват съпричастност към нуждаещите се. 

"Трябва да имаш голямо сърце, за да се случи това. Тук сме на принципа, че голямото сърце не тежи, то само помага", каза кметът на Момчиловици. 

Жителите на Момчиловци ще продължат да помагат на баба Рада и внучетата ѝ.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК