Бюрото за защита на свидетели преминава към МП до седмица

Янаки Стоилов няма да предложи председател на ВКС, въпреки че има това право

21.09.2021 | 14:18 Редактор: Юлия Христова

Бюрото за защита на свидетели преминава към правосъдното министерство до седмица. Това заяви министър Янаки Стоилов.

Министърът на правосъдието очерта приоритетите - подобряване на обслужването, преодоляването на лошите практики, както и подобряването на взаимодействието със съдебната система.

Вписването на сделките вече става без забавяне. Ускорява се публикуването на финансовите отчети на фирмите. Предстои и свързване на Търговския регистър с европейската система. 

До края на следващата седмица законодателството покрай преместването на Бюрото за защита на свидетели от прокуратурата към министерството. До момента главният прокурор Иван Гешев не е подал официално искане да бъде охраняван. 

"Трябва да се види как наличните служители, съставът на Бюрото ще премине към министерството. Една част от тях вероятно ще премине към Главна дирекция "Охрана", тъй като тя отговаря за защитата на магистрати. По отношение на имотите - възложил съм на ръководителя на Бюрото да се направи точно отразяване на материалните активи", заяви Янаки Стоилов.

Министърът няма да предложи председател на ВКС, въпреки че има това право. Той обаче би подкрепил кандидатура, която професионалната общност смята за подходяща.  

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК