Плавно расте броят на заразените в училищата, 6 школа в Търново вече са онлайн

Неспазването на мерките може да доведе до затваряне на училища, предупредиха от МОН

21.09.2021 | 13:50 Редактор: Юлия Христова

Плавно нарастване на случаите с Ковид-19 има в училищата. Това стана ясно от думите на образователния министър седмица след началото на учебната година. 

МОН представи основните приоритети за новия си мандат, проф. Денков обяви още, че има плавно нарастване на случаите на Ковид-19 в училищата, но все още не е тревожно, също така че има и възможност за пренасяне на вируса от и към училищата чрез учителите и чрез децата.

От Министерството на образованието признават, че ниският брой ваксинирани учители и неспазването на мерките може да доведе до затваряне на училища.

"От 20 септември учители 0,71 карантинирани, ученици 0,44 карантинирани  Имаме плавно покачване, като в момента то е очаквано това за което трябва да внимаваме е да няма рязка промяна, защото тогава ще се наложи да се затварят по радикално паралелки или училища, за да не позволим", посочи министърът на образованието проф. Николай Денков.

Във Велико Търново шест училища преминаха на дистанционно обучение заради висок брой заболели. Присъствената учебна година е един от основните приоритети на образователното министерство. 

"Първият от тях е продължаване на учебната година с максимално присъствено обучение. Подготовката на документите свързани с кандидатстването по европейските проекти и програми. Третият приоритет е подготовката на бюджета за следваща година и актуализираната тригодишна бюджетна рамка, защото всички казваме, че образованието е приоритет, но този приоритет трябва да се видим в съответните бюджетни рамки", допълни министър Денков.

От образователното министерство очакват в средата на октомври броят на новозаразените да се увеличи рязко. 

Oт МОН казаха още, че водещи във въвеждането на мерките в училищата са МЗ и РЗИ, а те ще наблюдават ситуацията с идеята да се затварят само отделни паралелки или випуски. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК