Д-р Ботев: В България се прекалява с антибиотиците при Ковид-19, хората се увреждат повече

Имам пациенти, на които като им спрем антибиотиците и оздравяват, заяви хематологът

20.09.2021 | 21:36 Редактор: Елеонора Танева

Оставаме на дъното в статистиката за ваксинирани срещу Ковид-19. В същото време антиваксъри нападнаха медици във Варна и спряха работата на ваксинационен пункт. 

"Тази война се води, защото хората не вярват на производителите и на политиците. Но да ти отнемат правото да се ваксинираш е чудовищно, не можеш да отнемеш правото на хората, които не искат да рискуват живота си и този на близките си, това е подсъдно", коментира хематологът д-р Чавдар Ботев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него ваксинацията е много важна част от битката срещу коронавируса. Той подкрепя ваксинацията при децата в рискови групи.

"Има деца, които са доста увредени още от малки, при тях Ковид-19 може да протече много тежко. Това са децата с диабет, наднормено тегло, гинекомастия. Реакциите след ваксинация с Pfizer при децата е както при възрастните, но детският организъм реагира по-бурно. Реално ние ще знаем какви са качествата на тези ваксини след 10 г.", уточни д-р Ботев.

Той предупреди, че при голяма част от пациентите с Ковид-19 се прекалява с прилагането на антибиотици.

"Има пациенти, при които при продължително лечение се изписват и 4 антибиотика. При някои пък антибиотик се дава само заради температура. Тя само по себе си не изисква такова лечение. И когато стигнат до реанимация болните са с много инфекциозни бактериални заболявания. И когато трябва да интубираме болните, се получава висока смъртност", предупреди хематологът. 

Той посочи, че при рискови пациенти, предимно тези с хронична белодробна болест, прилагането на антибиотици е препоръчително. Но подчерта, че погледнато отстрани изглежда все едно има фирми, заради които се изписват антибиотици в името на печалбата.

Хематологът препоръча да се направи проучване, което да покаже как различния подход в лечението влияе на заболяването. 

"Да се вземат 100 души и половината да се лекуват агресивно с антибиотици, каквито често се прилагат, а другите - с по-щадящи медикаменти. Имам пациенти, на които като има спрем антибиотиците и оздравяват", заяви  д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че у нас се правят много малко проучвания за имунитета след ваксинирането, след преболедуване. Според него трябва да се изследват и децата, за да се види каква част имат създаден имунитет. 

Хематологът препоръча всеки, който реши да се ваксинира, да проучи внимателно коя е най-подходящата ваксина за него. 

"Ползата от ваксините е много голяма. Не знам при толкова много увредени хора защо у нас не се прави нищо. Мерките са доста демократични в България, но те не се спазват, затова е толкова зле положението", коментира още д-р Ботев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
Андреев
преди 2 години
Казва се антибиотИк, а не антибиОтик! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
ivan_penev1952
преди 2 години
"Реално ние ще знаем какви са качествата на тези ваксини след 10 г"ТОВА Е ДОСТАТЪЧНО! НЕ ВСИЧКИ УМИРАТ ОТ ВАКСИНИТЕ...ВЕДНАГА!! СЛЕД 10 г. ЩЕ СЕ БРОЯТ ЖЕРТВИТЕ НА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ВАКСИНИ! Сигнализирай за неуместен коментар