Ще бъде ли обезпечен вотът на 14 ноември с достатъчно машини за гласуване?

Разчетите ще бъдат представени, но вероятността да се съгласят на офертата от 12 милиона лева е малка, посочи Веселин Тодоров

20.09.2021 | 21:33 Редактор: Юлия Христова

Как ще гласуваме на предстоящите избори 2 в 1 и колко машини още трябва да бъдат закупени? 

Имаме време за двете поръчки и ще опитаме да се справим, едната е за доставка на 1600 машини, а другата за софтуера. Имаме малко затруднение поради кратките срокове и бюджета. Специално за машините е очакваната цена. Това каза за "Денят ON AIR" изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

По думите му в България в около 2600 секции не се гласува с машини.

"Поискахме ЦИК да детайлизира заданието. Говорихме с тях устно, че ще има допълнителен екран, в който избирателят ще посочи в кой вид избори точно да участва. Накрая ще се отпечатват една или две разписки в зависимост от това в кой вид вот е участвал", заяви още той.

Според него въпросният допълнителен екран ще коства още няколко кликвания.

"Написали сме една оферта за 13,5 милиона лева, а поръчката е за 12 млн. лева. На 3 и 10 октомври пък има частични избори, които не бяха в сметките ни, че ще ни бъдат възлагани", обясни събеседникът.

Тодоров е на мнение, че ще е добре да има среща с ЦИК, за да се обсъди конструктивно предложението от 12 млн. лева, а не да се говори през медиите.

"Когато е чиста загуба за нас, няма да се съгласим. Направихме го през юли на тогавашния вот. Не можем да го правим безкрайно, това е загуба за бизнеса", допълни Веселин Тодоров.

От думите му стана ясно още, че разчетите ще бъдат представени, но вероятността да се съгласят на офертата от 12 милиона лева е малка, ако няма орязване на обема.

"Порядъкът е от стотин хиляди лева за печалбата, дори и аз не мога да я кажа с точност", подчерта още изпълнителният директор на "Сиела Норма" и добави: "Ние започваме работа много преди обявяване на поръчката. В предния договор трябваше да доставим няколко хиляди машини. Засега всичко върви нормално като срокове. Машините са по-надеждни при гласуването, имаме много степени на защита. И спрямо нас са правени атаки, но дори не се е разбирало".

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК