Околовръстен път в Айтос можело да има, но кой да го строи?

В града и близките села започнаха подписка за изграждането му след смъртоносната катастрофа

20.09.2021 | 19:09 Редактор: Елеонора Танева

Седмица след жестоката катастрофа с камион, в която загинаха баща и двете му деца, а пешеходец беше тежко ранен, продължава недоволството на жители в Айтос. В района е започнала подписка за изграждането на нов околовръстен път, а от АПИ твърдят, че решенията за този пътен участък трябва да се взимат на местно ниво.

Близки на загиналия мъж все още не могат да приемат, че младият баща с успешен бизнес не е сред тях.

"Работеше човекът, печелеше добре. Направи си една голяма триетажна къща. Сам си я направи с майсторите, фирма си направи. Млад човек, особено за децата, какви думи може да каже човек", сподели братовчед на загиналия.

"Играеха тук децата, по един бонбон винаги им давахме, сладкиши, защото сме рода. А сега ги изгубихме. Много ни е тежко", добави Ереджеп Якоб.

В село Речица е започнала подписка за нов път след трагедията от миналата седмица. Подписи се събират и в много други села в района на Айтос.

"И ние искаме да се построи околовръстен път, да за да се изведат тежките автомобили от град Айтос. Трябва да се измисли нещо, за да не изгорят и други майки", заяви кметът на село Речица Фатме Хасан.

От Пътната агенция отговориха за Bulgaria ON AIR, че изграждането на нов обходен път е възможно, но то може да стане след искане от община Айтос. А до момента такова не е постъпвало. Това, което е направила Пътната агенция след катастрофата, е да набележи необходимите мерки за обезопасяване на участъка. Ще бъдат изградени изкуствени неравности и пешеходни пътеки, сигнализирани със съответните пътни знаци и хоризонтална маркировка. Ще бъде изготвен и проект за организация на движението. 

Вътрешният министър Бойко Рашков също е на мнение, че на местно ниво трябва да се осигури безопасност за жителите, за да не се случват повече такива инциденти. 

"Хората съвсем справедливо протестират, тъй като там е едно опасно място и кръстовище. МВР може да отправя препоръки, но това е въпрос, който трябва да решат местните органи", уточни Бойко Рашков.

Утре вътрешният министър Бойко Рашков и заместник-министъра на регионалното развитие ще се срещнат с кмета на Айтос, за да обсъдят случая. А от Държавната агенция "Автомобилна администрация", която контролира тежкотоварните превози съобщиха, че за последната година в област Бургас са установили само 39 случая на претоварени камиони. Глобите, които са наложени са в размер от 500 до 3000 лева. А товарният автомобил, причинил тежката катастрофа край Айтос, е преминал технически преглед няколко дни преди това.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК