Деница Сачева: 50 на сто от пенсионерите ще бъдат с минималната пенсия

Не съм оптимист за себе си дали изобщо ще мога да получавам пенсия, сподели бившият социален министър

20.09.2021 | 18:33 Редактор: Таня Харизанова

Разходите за пенсии ще нараснат с 1,8 млрд. лв. от догодина и ще се увеличават всяка следваща година. Това коментира в предаването "Money.bg" по Bulgaria ON AIR бившият социален министър Деница Сачева. Тя подчерта, че новите по-високи пенсии може и да не доведат до сериозна инфлация, но със сигурност ще доведат до увеличено потребление.

"В пенсионната система много важно е доверието и ние не трябва да си позволяваме да губим повече доверие. Аз не съм оптимист за себе си, затова дали изобщо ще мога да получавам пенсия около 2037 година", заяви Сачева.

Относно сегашното увеличение, половината от българските пенсионери ще получават минимална пенсия в размер на 370 лв., а средните пенсии ще бъдат около 510 лв. на пенсионер. Средното увеличение е с 64 лв. на човек. Приети са и допълнителни 3 млн. лв. в държавния бюджет, с които пенсията на хората с увреждания става от 170 лв. на 200 лв. до края на годината. После не е съвсем ясно.

"Аз съм оптимист, че едно редовно ново правителство може да върне пенсионната реформа там, където трябва да бъде. Защото към момента не е ясна ефективността на изплащанията, особено по втория стълб", каза бившия социален министър.

Според нея голямата стратегическа грешка беше, че се внесе за актуализация бюджета на държавното обществено осигуряване в период на две предизборни кампании.

"Служебното правителство направи това предложение за този индекс за увеличаване най-вероятно заради идващите избори…може би заради посланието - президентът вдига пенсиите", коментира още Сачева.

А дали 50-те лв. добавка ще продължат да се изплащат и догодина, все още не е ясно. Това зависи от следващия парламент.

"Според нас, тези 50 лв. не трябва да се изплащат автоматично. Те се отнасят за 2021 г. и имат ясна връзка с Covid-19", допълни бившият социален министър.

От Коледа минималната пенсия у нас става 370 лв., а максималната - 1500 лв. 1,1 млн. българи или 50 на сто ще бъдат на минималната пенсия.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 3
Бачо
преди 2 години
За жалкото положение на пенсионерите, каквито всички ще бъдат един ден, най-виновен е ГЕРБ. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 3
Лили Барута
преди 2 години
Въртят сучат, не дават на хората достойни пенсии за да не мизеруват. Типичен гаден капитализъм, без контрол и морал Сигнализирай за неуместен коментар