Балтов писал до ДАНС срещу колеги от "Пирогов", те са шокирани от постъпката му

В писмото има списък с медици, посочени като организатори на подривни действия

19.09.2021 | 18:31 Редактор: Тодор Петров

Нов скандал около доскорошния директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Оказва се, че през 2017 година той е изпратил до ДАНС писмо срещу колегите си от болницата. Поводът са протестите срещу него през 2017 година, докато управляваше лечебното заведение. В писмото има списък с медици от болницата, посочени като организатори на подривни действия.

Проф. Балтов настоява за предприемане на действия по компетентност. Доц. Сопотенски, тогава водещ на протестите, признава, че не е знаел за съществуването на писмото до преди около месец. 

"Недоумявам. При условие, че го познавам лично и сме работили заедно... Беше категорично страшен удар, когато го видях. За мен е необяснимо, категорично не съм очаквал", сподели той.

Протестът започва в началото на декември 2017 г., а повод за недоволството са стихийни и необмислени действия, скандални назначения, некомпетентно управление, лоша кадрова политика в началото на управлението на проф. Балтов. Името на Таня Николич също е сред 7-те имена в писмото до ДАНС с обвинение в подривна дейност. 

"Не мога да повярвам, че 30 години след идването на демокрацията в България още се пишат доноси и то срещу колеги. Защото лично за мен това писмо не е нищо друго, а просто донос и е недопустимо в наши дни да се използват тези черни похвати и методи от близкото минало", категорична е тя.

Протестиращите медици са обвинени в нелегитимна дейност и застрашаващи националната сигурност. 4 години по-късно, този път в подкрепа на проф. Балтов, отново има протести пред "Пирогов". 

В началото на 2018 година е назначена проверка от МЗ и финансова инспекция, резултатът от нея остава неясен. А защо точно сега се появява в обществото пространство писмото, няма конкретен отговор. 

"Най-вероятно е във връзка с някаква дискредитация на проф. Балтов, като сега се появиха нови неща около него, включително и това, че би могъл да бъде един от кандидатите за президент. Протестите са израз на мнението на някои хора", коментира бившият шеф на Пирогов" доц. Спас Спасков.  

Потърсихме за коментар проф. Асен Балтов, но той отказа да говори по темата. Припомняме, че в началото на седмицата беше дисциплинарно уволнен от лечебното заведение.

Вижте повече по темата в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
3
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 2 години
Гнусничък манталитет имаме, да му се не знае. А после се чудим, защо светът ни гледа с презрение? Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
Василева
преди 2 години
*** е Балтов, доносник и опасен подлец, който руши човешки съдби като ги клевети на ДАНС. Такива като него добре си живееха при диктатора Т.Живков. Раболепно и нагаждаческо поведение има този прехвален лекар. Да не забравяме как го мъкнеше Борисов като чувал с картофи в джипката си да гледа асфалт. Какво падение! Лекарят е задължително да бъде и човек, достоен човек, а този е недостоен слуга на властта Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 5
ха!
преди 2 години
Този Балтов явно е някой бивш ДС агент и продължава да "докладва" в същия дух :Д:Д Сигнализирай за неуместен коментар