Преброяване по домовете - какви трудности срещат преброителите?

Електронно са се преброили над 1 300 000 души или около 1/5 от населението на страната

18.09.2021 | 19:25 Редактор: Жаклина Иванова

Преброители тръгнаха по домовете. Те трябва да опишат жилищните сгради и да преброят домакинствата, които не са го направили онлайн. Това ще се случва от 8:00 часа до 20:00 часа всеки ден, включително уикенда и празнични дни до 3 октомври. Преброителите ще спазват всички противоепидемични мерки.

Диляна Недялкова е студент по ветеринарна медицина. Решава да бъде преброител, защото е подходяща работа за студент, а и е важна за страната. Пандемията не я плаши, защото е ваксинирана. Казва, че електронното преброяване улеснява много преброителите.

"Когато проверяваме и посещаваме хората за взимане на информация, ги питаме и за кода, ако са се регистрирали онлайн. В такъв случай ни дават кода и записваме в нашите книжа. Те могат да ги оставят и на вратата", сподели тя.

Диляна има да обходи три района, за да опише всички жилищни сгради, необитаваните жилища и да преброи домакинствата, които не са се преброили онлайн или пък не искат да го направят електронно.

В първия си ден като преброител обаче среща трудности още на първия вход.

"След посещението на 2 блока, 3 входа, нямам никакъв успех. Една жена само ми даде своя код. Надявам се утре да е по-добър ден", каза Диляна.

Когато не успеят да се срещнат с живущите на адреса, преброителите остават бележки с телефонен номер и следваща дата кога ще минат отново, за да може хората да са подготвени. Всеки, който се е преброил електронно, но няма да е вкъщи, когато минават преброителите, може да остави на вратата бележка със своя код.

До момента електронно са се преброили над 1 300 000 души или около една пета от населението на страната, като близо 60% от тях са жени. Електронното преброяване ще продължи до 30 септември.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК