Доц. Ташев: Появата на "Нон пейпър" в РСМ е поредна провокация

"Българските институции бездействат, а хората в Македония са отчаяни", посочи той

17.09.2021 | 21:41 Редактор: Десислава Атанасова

Излезе "Нон пейпър" -  предлага ли този документ решение на спора между България и Северна Македония?

Появата на този документ е вид провокация. Журналисти от Македония, с които съм се срещал, твърдят, че не са виждали такъв документ. Информацията, която имам е, че такъв документ е съставян под влияние на Скопие, на един доста ранен етап от опитите Скопие да предизвика чуждестранна намеса, с цел да бъде предрешен този спор. Това заяви в "Денят ON AIR" доц. Спас Ташев от БАН. 

"Излиза, че на истината може да има алтернатива, това е лъжата и те са еднакво равностойни. Не смятам, че от българска страна това може да бъде прието. Всичко в "нон пейпър" е безумно. Там се твърди, че има единомислие между България и РСМ. Ако има някакъв македонски наратив, това са опозиционни македонски структури, които са се борили за отстояване истината и своето българско самосъзнание. Фундаментална грешка е, че България не обръща внимание на документи, които вече съществуват", допълни още той. 

Доц. Ташев коментира и преброяването в Северна Македония.

"Ако твърдят, че са 5 000, е голямо напредък, бяха 1417 при предното преброяване. Един пример - в Босилеград живеят около 20 000, които по югославско време са мигрирали там, по актовете те са българи, а уж ние имаме 1417 души. Преброяването става на тетрадки, с молив, нищо не е заверено. Дали тези данни от тетрадката ще се появят в официалната статистика?", попита доцентът.

Според него България е трябвало да алармира международните институции за проблемите в Скопие.

"А от българска страна само пасивност. Натиск има там. Около 5 000 най-малко са декларирали своето самосъзнание. Институциите бездействат, а хората в Македония са отчаяни", подчерта доц. Ташев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК