Петков и Василев могат да спечелят изборите за Радев при балотаж

Двамата трябва да припознаят съществуваща политическа партия, категорични са проф. Антоанета Христова и проф. Росен Стоянов

17.09.2021 | 21:58 Редактор: Елеонора Танева

Политическа буря преди поредните избори - нов проект и нови електорални страсти.

"Кирил Петков и Асен Василев е най-нормално да потърсят политическа партия, която е регистрирана и да я припознаят. Това е редовна практика, но не е сигурно доколко е положителна", коментира политическият психолог проф.  Антоанета Христова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя уточни, че тепърва двамата бивши служебни министри трябва да кажат кои са другите лица до тях, какви са политиките и зад какъв вид реформа застават, извън темата за преразпределението на пари.

"Нормално е техният прагматичен стил да се хареса на избирателите. Могат да привлекат и мотивират част от тези, които не гласуват. Другата група са от сферата на "Демократична България", защото те до този момент са се идентифицирали с нея. Като антропология те имат асоциация с тази политическа формация", анализира психологът.

Политологът проф. Росен Стоянов е убеден, че силни са не политическите проекти, а политическите партии, зад които има идеология. 

"Трябва да се идентифицират къде са разположени в пространството. Започват с витиевати модели, добре звучащи, които се харесват на младите хора - с десни инструменти да постигат леви цели. Ако получат процентите, които им дават, те ще бъдат една от средните партии, които ще влязат в следващото Народно събрание, а такива ще има много", заяви проф. Стоянов пред Bulgaria ON AIR. 

Той подчерта, че за създаването на стабилна партия трябват стройни структури и кампанията изисква много средства - минимум 1,5 млн. лв. 

"Ние изпълваме новия политически проект не със съдържание, а с очаквания", добави политологът. И уточни, че е важно кого Петков и Василев ще подкрепят официално за президент. 

Проектът на Василев и Петков е свързан с президента, убедена е проф. Христова.

"Радев има интерес от тази партия. Те са много удобни, за да му дадат подкрепа на балотажа. Ако малко не му достига, трябва да се активират тези, които не гласуват. Припознавайки го, Петков и Василев ще заведат хора до урните, те да гласуват за този президент", коментира политическият психолог проф.  Антоанета Христова. 

Според проф. Росен Стоянов ГЕРБ много скоро трябва да обявят името на кандидата си за президент. 

"Той трябва да е приемлив за дясното пространство и "Демократична България", които заявиха, че ще имат собствен кандидат. Така, който и от двамата да отиде на балотаж, другият може да го подкрепи и само така да имат шанс срещу Радев", заяви политологът.

Той очерта и профила на кандидата за президент - известна личност, която освен лични и професионални качества, трябва да има и политически качества. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
4 rate up comment rate down comment 0
Българка
преди 2 години
Радев има голям шанс да спечели изборите. Това е един добър президент, човек, който обича държавата си. Опълчи се на мутрите, т.е. Боко тиквата, Биков, Доган, Пеевски и се надявам последните да си получат заслуженото. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 4
34
преди 2 години
РАДЕВ, категорично няма да стигне до балотаж .!!!! Загубата му е отдавна предизвестена и напъните и манипулациите не му помагат .... Сигнализирай за неуместен коментар