Абсурд: Карантинират те при два различни резултата за Ковид-19

От здравната инспекция признават, че веднъж дневно се сблъскват с подобни случаи

16.09.2021 | 19:34 Редактор: Десислава Атанасова

Мъж от Велико Търново ще бъде поставен под 14-дневна карантина въпреки противоречивите резултати от лабораторните изследвания. Той има един положителен и един отрицателен тест.

От здравната инспекция признават, че веднъж дневно се сблъскват с подобни случаи, но при отчетена положителна проба по закон - следва изолация.

Цветелин Кавръков работи в месопреработвателно предприятие. След като се върнал от двуседмична почивка, работодателят му поискал тест за коронавирус. Цветелин се изследвал с бърз антигенен тест. 

"Отидох първо в лаборатория,, направих си бърз антигенен тест, изчаках и резултатът беше положителен. Но аз абсолютно никаква симптоматика не усещам, след което реших да отида във втора лаборатория, да си направя втори тест. При което пак бърз антигенен тест си направих, изчаках и този тест вече беше негативен", разказа Цветелин Кавръков.

"Не забравяйте, че една голяма част от хората го карат леко, но не означава, че нищо не усеща - може би температура, може би някакво леко неразположение", поясни директорът на РЗИ- Велико Търново Д-р Евгения Недева.

Цветелин отишъл веднага да се консултира в Здравната инспекция какво следва след получените различни резултати в двете лицензирани лаборатории.

"И един господин звънна на една жена, и след като приключи техния разговор, той каза - Ами господине ще бъдете карантиниран!. Все още никой не ми се е обадил от РЗИ, чакам да ми се обадят и да и кажат дали ще съм карантиниран или не", посочи Кавръков.

"Един път на ден ни се случват подобни ситуации с хора,  които са решили да сравняват качеството на работа в лабораториите. Може да се обясни разликата с това, че на едното място е положителен резултата с това, че не може да се изключи човешкия фактор. Обикновено проблемът е в начина, по който е взета пробата, в случая на отрицателния резултат. Ситуацията е такава- той ще бъде поставен под карантина за 14 дни така, както е разписано в заповедта на министъра на здравеопазването", категорична е д-р Недева.

Специалистите обясняват, че в тези случаи няма смисъл да се правят допълнителни тестове и лабораторни изследвания. 14-дневната карантина може да отпадне само след лечение в болница и два отрицателни теста направени седем дни след изписването.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК