Гл. секретар на МВР: Обстановката на южната ни граница е напрегната, но под контрол

Привлекли сме допълнително както сили, каза Петър Тодоров

15.09.2021 | 23:13 Редактор: Юлия Христова
Гл. секретар на МВР: Обстановката на южната ни граница е напрегната, но под контрол

Имаме утвърдено и работещо взаимодействие с България, служители на Фронтекс подпомагат и подкрепят българските гранични полицаи, в момента се провежда и операция по морската граница, заяви Фабрис Лежери, изпълнителен директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана – Фронтекс. Той обясни, че в рамките на посещението е имал възможността да се запознае както със зелена, така и със синя граница на България, да се срещне със служителите на Фронтекс и граничните полицаи - видях множество патрули, разположени на границата, които си вършат професионално и съвестно работата. Подкрепата, която даваме на България, е комплексна, затова наред с нашите служители по границата, осъществяваме и тренировъчна дейност - за търсене и спасяване на лица, трафик на замърсяващи материали и др. Нашата основна цел е да подкрепяме всички държави в съюза, включително и България, затова и операцията която се провежда в момента по море включва също и Румъния – трафик на  нелегална миграция, на наркотици и забранените вещества. По отношение на миграционния процес, той обясни, че към момента са взети всички необходими мерки. Заедно с българските власти обсъдихме възможностите и местата за необходима допълнителна подкрепа от Фронтекс и мисля че страната ви ще я получи, заяви Лежери.

Обстановката на южната ни граница е напрегната, но под контрол. Привлекли сме допълнително както сили на ГД “Гранична полиция“ от други граници, така и сили на Жандармерията и от ОДМВР. Към момента, въпреки по-големия натиск в сравнение с 2020 година, се справяме и на този етап не се налага включването на армията, съобщи главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, който придружаваше изпълнителния директор на Фронтекс. Той уточни, че в сравнение с миналата година на границата с Турция опитите за проникване на наша територия са около 6 пъти повече, същият е и ръстът на лица, влезли в страната. В рамките на  проведената ползотворна среща българската страна е предоставила информация за техническото състояние на системите за видеонаблюдение и транспортните ни средства: Имаме проекти в тази посока за получаване на подкрепа, допълни главният секретар на МВР и посочи, че предстои следващата година ГД „Гранична полиция“ да придобие нов кораб, който да усили патрулирането по морската ни граница.

Пренасочването на гранични полицаи към българо-турската и към част от българо-гръцката граница е с цел уплътняване на рисковите зони, където има интензивност от опити за нарушения, обясни директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Деян Моллов. Той подчерта, че на места, на които оградното съоръжение е компрометирано и където има проблеми с видеонаблюдението, се прилагат компенсиращи мерки.

Снимка: МВР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 седмица
Трябва да си пазим границата Сигнализирай за неуместен коментар