976 затворници също тръгват на училище, първокласниците са 62-ма

В голяма част от училищата разполагат с всичко необходимо за обучението

15.09.2021 | 10:18 Редактор: Тодор Петров
976 затворници също тръгват на училище, първокласниците са 62-ма

За поредна година в местата за лишаване от свобода също откриват учебната година. Справка на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" показва, че от 6202 лишени от свобода във всички затвори, 976 са включени в учебната дейност през 2021/2022 г. 

Системата на затворите разполага със седем средни училища и шест филиала към тях, като обучението е от 1-ви до 12-ти клас. Тази година първокласниците в местата за лишаване от свобода са 62. 

Най-висок е броят на учениците в София – 272. В Стара Загора, където е най-голямото училище в системата, са 192, в единствения затвор за жени в Сливен – 57, в Поправителния дом за непълнолетни младежи към затвора във Враца –12.

Учебният процес в местата за лишаване от свобода е съобразен с нормативната уредба на Министерството на правосъдието и МОН, и се извършва от квалифицирани педагогически кадри по програми, утвърдени за всички ученици.

Образователната дейност ще протече в съответствие с насоките на МОН за работа в условията на пандемия и спазване на общите здравни мерки, предписани от Министерство на здравеопазването. 

В голяма част от училищата са налични интерактивни дъски за обучение, оборудвани са стаи за компютърно обучение, работилници за придобиване на професионална квалификация, налице е богат библиотечен фонд. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК