Тафров, ДБ: Коалиция не е мръсна дума, не се притесняваме от Петков и Василев

От дясната коалиция все още не са избрали свой кандидат за президент

14.09.2021 | 21:47 Редактор: Здравко Черкезов

"Коалицията e нормална демократична процедура. Видя се, че когато тази дума е набедена за мръсна, започват различни смущения. Коалицията предполага подписано споразумение, което е добре за избирателите, за да знаят с какво се ангажират", заяви депутатът от "Демократична България" (ДБ) Стефан Тафров в студиото на "Денят ON AIR".

Българските политици трябва да черпят от опита на германските, смята той.

"Ще видите как след изборите в Германия ще започнат преговори именно за коалиция между различните партии и тези преговори ще приключат с много подробно коалиционно споразумение. Така се управлява Германия вече десетилетия и в това няма нищо странно и нередно", обясни депутатът от ДБ. 

Тафров се надява от партията на Слави Трифонов да подходят по-зряло към възможността за коалиция в рамките на 47-ото Народно събрание. Дипломатът също така заяви, че от ДБ не се притесняват от проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев.

"Кирил Петков е един от създателите на моята партия "Да, България!" и очакваме техните решения с Асен Василев. Важното е да работим в една посока към промяна. Промяната не може да се случи, ако не съхраним демократичната общност", изтъкна депутатът от ДБ пред Bulgaria ON AIR.

Демократичната общност, според Тафров, си е научила урока от парламентарните избори през 2017 г., когато "Да, България!" и ДСБ (под името "Нова Република", бел. ред.) не успяха да минат 4-процентовата бариера. 

"Начинът, по който ще се явим на президентските избори, ще се реши от ръководните органи на партиите, които съставляват ДБ – "Да, България", ДСБ и "Зелено движение". На този етап не сме взели решение", поясни депутатът. 

"В една демокрация винаги има алтернатива. Един кандидат-президент трябва да е разпознаваем и да споделя ценностите на нашите избиратели – на правовата държава, човешките права и европейските ценности", посочи Тафров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК