Делчев: Има нужда от рокади в служебния кабинет, министрите трябва да са активни

"Ако не бяха скандалите, можехме да свършим много повече работа", подчерта депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме!"

14.09.2021 | 21:44 Редактор: Жаклина Иванова

Всеки срещу всеки: ще променят ли политическата обстановка новите избори? Какво свършиха депутатите в 46-ото Народно събрание?

"Ако не бяха скандалите, можехме да свършим много повече работа. От "Изправи се БГ! Ние идваме!" от началото настоявахме комисиите на Народното събрание да се съберат и да започнат работа, но това беше отложено от ръководството на НС. Това, което имаме като финален продукт, са нещата, които бяха постигнати през актуализацията на бюджета", заяви депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме!" Димитър Делчев в студиото на "Денят ON AIR".

Събеседникът изтъкна, че след актуализацията са се увеличили пенсиите със 120 лв., както и парите за майките през втората година на майчинството.

"Това НС не направи нито една стъпка в посока на съдебната реформа. Правосъдната реформа е едно от най-важните действия, които това НС трябваше да направи по заявките на всички партии, включително  на ГЕРБ и ДПС. Саботажите стигнаха дотам да треперим дали утре ще има заседание на НС и ако има дали ще бъде приет законът за Бюрото за закрила при главния прокурор", коментира още Делчев.

Бюрото за защита би трябвало да се занимава с това да предпазва защитени свидетели, които са заплашени от физическа саморазправа, уточни той.

"През последните години то не прави това. През 2020 г. е имало 3 случая на защитени свидетели, а предишната дори не е имало. То се занимава с това да влиза в президентството. Целта е Бюрото за защита да не бъде при Гешев, за да не бъде използвано за омачкване на бизнеси и политически опоненти", добави депутатът от ИБГНИ.

Делчев каза, че в България няма реално работещи институции, както и че всъщност промени в служебния кабинет не биха били излишни.

"Има нужда от рокади в служебното правителство. Има министри, които са далеч от стандарта, зададен от най-активните министри. Служебният кабинет си върши работата, но смени могат да бъдат направени. Хубаво е повече министри да са активни, да довършат ревизията и да изградят образа на българските институции", коментира още той.

Депутатът от ИБГНИ посочи, че преди следващите избори хората трябва да се замислят за две неща. Първо - дали да гласуват, и второ - дали искат промяната да продължи с по-висока скорост.

"Държави са били без кабинет 2 години. Както се вижда, българската Конституция е така конструирана, че това да не доведе до катастрофа. Има служебен кабинет и той ще продължи да работи и да се грижи за това основните функции на държавата да продължат. Не е лесно да се смени за 3-4 месеца един режим, какъвто беше този на г-н Борисов", уточни Делчев пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК