За какво служат добавките за дизел?

Добавките за дизелово гориво са различни химични продукти, които се прибавят в него, за да подобрят качеството му

10.03.2022 | 11:39 Редактор: Жаклина Иванова
За какво служат добавките за дизел?

За какво служат добавките за дизел?

Добавките за дизелово гориво са различни химични продукти, които се прибавят в него, за да подобрят качеството му. Те подпомагат правилната работа на двигателя  и всички системи, свързани с него. Удължават живота на отделните елементи и ги поддържат чисти и в добро техническо състояние.

Добавките могат да оказват различно въздействие върху горивото и двигателя като:

- Повишават студоустойчивостта като предотвратяват негативното влияние на отрицателните температури.

- Повишават цетановото число на дизеловото гориво.

- Подобряват смазочните характеристики на горивото.

- Почистват горивната система, защитава от механично износване и корозия.

- Комплексно подобряват характеристиките на горивото.

Но преди да използвате добавка, трябва да знаете какво се предлага на пазара и с какво и как могат да въздействат на горивото и работата на двигателя и изпускателната уредба.

Във верига магазини за авточасти Avto.BIM.BG ви предлагаме богат асортимент от качествени добавки, които могат да разрешат различни проблеми с автомобила без да се налага посещение в автосервиз. Също така ще ви консултираме  за подходящата  добавка за конкретния проблем, който имате  и как точно да я използвате.

Какви добавки за дизелово гориво има?

Съществуват добавки за дизел, които могат да се използват постоянно и такива, които се използват при необходимост. Често  добавянето на определен продукт е в състояние да предотврати скъп ремонт или да забави такъв.

    Продукти, които се използват при необходимост.

Това са добавки, които помагат за решаване на определена аварийна ситуация или се използват при определени експлоатационни условия като ниските температури през зимата например.

- Смазващи горивната система - дизеловото гориво трябва да има определени смазващи свойства. Зимното гориво има по-лошо смазване, затова и смазващите добавки са актуални повече през зимата.

- За повишаване на цетановото число  - способността на нафтата да се самовъзпламенява се определя с цетаново число. То показва колко време минава от момента на впръскване на горивото в горивната камера до неговото възпламеняване.

През зимата горивото е с по-ниско цетаново число и това затруднява стартирането на двигателя. Същото се случва и при зареждане на некачествено гориво,  което се познава по трудния старт на двигателя, появата на дим от ауспуха, прекъсването на двигателя.

- Антигел или препарати, предотвратяващи замръзване на горивото.

Дизеловото гориво е по-чувствително към ниските температури от бензина. Влизащите му в състава парафини започват да се утаяват.

Първоначално горивото става мътно, но при падане на температурата се образуват твърди частици, които запушват горивните филтри, утаяват се по горивопроводите и други детайли от системата.

Освен това при падане на температурите се повишава вискозитета на горивото, то става по-гъсто и в даден момент замръзва.

За да не случи това се използват депресорно-диспергиращи добавки. Депресорните препарати понижават температурата на замръзване на горивото, а диспергиращите забавят образуването на утайки от парафин.

- Противодимни или стоп пушек  - те почистват системата за впръскване на дизеловото гориво. Така се ограничава натрупването на налепи  и мощността на двигателя се възстановява. Отделянето на вредни отработени газове и дименето намалява.

- Добавки за почистване на филтъра за твърди частици DPF – те освобождават филтъра от натрупани сажди. Предотвратяват запушване на филтъра, загуба на мощност и повишаване на разхода на гориво.

Те способстват за изгаряне на натрупаните сажди във DPF и катализатора и удължават живота и правилното им функциониране.

Добавки, които се използват постоянно

Такава добавка за дизел се използва периодично или на определен брой зареждания на автомобила, защото подобрява като цяло работата на двигателя  и на изпускателната система.

В зависимост от производителя  добавката може да има различни свойства и компоненти, но  използването и съхранява горивната система на колата и я поддържа в добро състояние.

- За почистване на горивната система и защита от корозия и износване –такива продукти са необходими защото с течение на времето горивната система се замърсява и работата и се влошава.

Тези препарати имат в състава си повърхностно активни вещества за: почистване на системата и смазване на детайлите.

Освен това те съдържат  инхибитори на корозията, които премахват водата от горивото  и други.

Те не променят характеристиките на горивото, но предотвратяват много проблеми в работата на двигателя.

Добавката може да се използва периодично на всеки три до пет зареждания а също при появата на някои от признаците на замърсяване като трудно запалване и нестабилна работа на двигателя, повишено димене от ауспуха и други.

- За комплексно подобряване на горивото - това са така наречените универсални  или мултифункционални добавки. Те съчетават свойствата на всички изброени по-горе като повишават цетановото число, смазващите способности и температурните характеристики на горивото. Освен това почистват и защитават горивната система.

Използват се и при неочаквано влошаване на работата на двигателя, труден старт, нестабилна работа, плаващи обороти, димене от ауспуха, намалена мощност и други.

- AdBlue - това е по-особена добавка, която не се влива в горивото, а се впръсква от отделен резервоар в изпускателната система на дизелови двигатели с цел намаляване на отровните азотни окиси, изпускани в атмосферата.

Благодарение на AdBlue азотните окиси се разграждат на вода и азот, които са безвредни за околната среда и хората.

Как да използваме добавки?

За да има добър ефект от използването на добавка, е необходимо тя  да се използва правилно. Това означава, че трябва да се спазват точно инструкциите за употреба.

Важно е да спазва точната концентрация на препаратите, която не бива да се превишава, за да не се влоши качеството на горивото и да се повреди горивната система.

Правилното използване на добавките за дизел ще ви подсигури нормална работа на двигателя и ще ви спести възникването на неизправности и разходи от ремонти.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК