Млади българи създадоха център в подкрепа на хора, борещи се със зависимости

В Поповци се лекуват 11 мъже на различна възраст

15.08.2021 | 14:44 Редактор: Юлия Христова

Млади българи, преодолели ада на наркотиците, създадоха фондация и терапевтичен център, за подкрепа на хора, които се борят с различни зависимости. От няколко месеца в центъра "Свети Илия" в габровското село Поповци моделът на взаимопомощ при работа в терапевтични групи помага на участниците в борбата им с дрогата, алкохола и хазарта.

В терапевтичния център в габровското село Поповци се лекуват 11 мъже на различна възраст с различни зависимости. Те са постъпили тук след разговори с техните близки.

"В центъра има хора с всякакви зависимости- алкохол, наркотици, хазарт, хранителни разстройства. Ние работим заедно с родителите, с близките заедно, за да му направим едно мотивационно интервю да го надъхаме, да го мотивираме да поиска да се лекува", каза учредителят на фондация „Общност в помощ на зависимите“ Запрян Момчилов.

В центъра е и 41-годишният Мартин от София. Дълги години се борил със зависимостта си към дрогата безуспешно.

"Лично за мен сътрудничеството е животоспасяващо! Аз се боря с моята зависимост - протегнаха ми ръка в много тежък за мен момент! Чисто физически се чувствам много добре, психическ и- все още не съм напълно стабилен, затова има терапевти тук!", посочи той.

Идеята да помага на зависими е на Илко Бояджиев, който от 13-годишен попада в капана на дрогата и се отървава чак на 26. Казва, че подкрепата на зависими за него е мисия на живота.  

"Аз съм преминал лично по този път на употреба, зависимост, лечение и възстановяване – успешно, след това на доброволни начала работа като консултант с личен опит, след това специализация в обучение за работа със зависими! Няма да лъжа - пътят е доста труден, иска се търпение, преминава се през доста голяма болка", обясни председателят на фондация „Общност в помощ на зависимите“ Илко Бояджиев.

Запрян Момчилов също е преминал през ада на наркоманията и е убеден, че груповата взаимопомощ е най-ефективния метод за лечение.

"Методът, по  който работим, е „Минесота“ и за нас най- важното, което се случва е, груповата терапия и всичко се следи от терапевти, психолози, консултанти с личен опит", подчерта мъжът.

Фондацията си партнира с община Габрово в различни инициативи и обменя опит със сходни европейски структури. Изцяло се финансира от дарения. Въпреки, че не им е лесно, доброволците са убедени, че си заслужава, когато спасяваш човешки души и връщаш вярата в живота на изгубилите пътя.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК