Акад. Карталов: България е пчелен кошер с отворен капак, генът на егоиста надделява

"Едно състезание за властови позиции, без да се отвори ясно вратата за какво се борят", посочи директорът на Софийската опера и балет

05.08.2021 | 15:50 Редактор: Тодор Петров

Директорът на Софийската опера и балет академик проф. Пламен Карталов коментира политическата ситуация у нас в предаването "Опорни хора" по Bulgaria ON AIR.

"Страната ни е бутнат пчелен кошер с отворен капан. В него има хора, които носят своите унаследени права да бъдат пчелопроизводители, а другите се адаптират и взаимодействат с реалната среда. Но има и други, които гледат сеир и нищо не правят", започна метафорично той.

По думите му работата на пчеларя (на премиера - бел. ред.) на първо място е да бъде алтруист. 

"Човек, който с отдаденост и посветеност на една кауза ще обича всички свои министри, всички свои пчелички, които носят мед на държавата", отбеляза акад. Карталов пред Bulgaria ON AIR.

И изтъкна, че културата е заявила своето първо място веднага след Освобождението на България. И днес имаме нужда от възраждане, убеден е акад. Карталов.

Той обаче не вижда в 46-ия парламент хора, които могат да ни донесат така желаното възраждане. 

"Отвратително става напоследък. Това каране, боричкане, този ген на егоиста надделява. Едно състезание за властови позиции, без да се отвори ясно вратата за какво се борят тези политици и партии", заяви директорът на Софийската опера и балет.

"Видяхме ги как хвърляха тонове яйца и домати по държавните сгради, видяхме техните лозунги. Хайде да видим какво ще се прави. В тези моменти на изпитание българите трябваше много ясно да обединим каузи. Хората на изкуството бяха най-засегнати от пандемията", каза още той пред Ганиела Ангелова.

Акад. Карталов сподели, че в последните години е загубил две битки. Едната е да бъде създаден голям музей на оперното изкуство в България. 

"Съседният вход до централния на Операта беше абсолютно ненужен на нито една партия. Там трябваше да се направи национален оперен музей. Никой не взе сериозно това. Някои от партиите изнудваха Министерския съвет, който вече не е актуален", възмущава се директорът на Операта.

Той е категоричен, че сме имали културни политици и те не са били сами в определянето на приоритетите за съвременна национална култура. Акад. Карталов се надява следващото правителство да отсее всичко грешно.

"На 1 октомври откриваме новия сезон. В момента не само наваксваме, но и предчувстваме, че ако театрите бъдат отново свити... Затова не се отказваме разширената оркестрина. Освободихме 300 места от партера на Софийската опера. Може би единствено нашата държава не разреши да се затворят 100% театрите. Целият оперен сезон в Европа беше умрял, театрите в София останаха отворени. Софийската опера работеше най-активно и динамично. Не се убиха талантите, да останат вкъщи и да пеят в банята. Благодарни сме за това", коментира още акад. Карталов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
babaqga
преди 2 години