Янев за пожарите: Нямаме летателна техника, ще търсим помощ от друга държава

Ще подпомагат с 375 лв. потърпевшите от огнените стихии

05.08.2021 | 13:58 Редактор: Здравко Черкезов

Днешното пленарно заседание на Народното събрание започна с минута мълчание в памет на двамата горски служители, които загинаха в пожар край Сандански. Темата за пожарите се превърна в основна по време на първия блиц контрол, на който участваха служебният премиер Стефан Янев и тримата вицепремиери. 

След въпрос на депутати стана ясно, че държавата ще подпомогне гражданите, чиито домове и имущество пострадаха. 375 лв. е еднократната помощ, която ще получат всички потърпевши, като парите отиват за първите и жизненоважни потребности.

Относно капацитета на страната ни за гасене на пожари, премиерът Янев обяви, че България не разполага със специализирана летателна техника, като за момента се използва военна. 

"За съжаление, имаме един хеликоптер на разположение от ВВС. От вторник ще има още един и вероятно до десетина дни и трети. Но това ни е капацитетът в момента. Ако нещата се обърнат и станат по-сериозни, ние ще трябва да търсим помощ от друга държава с летателна техника, защото нашата е недостатъчна. Разчитаме на нашите огнеборци на място от състава на МВР", заяви Стефан Янев.

Служебният кабинет предлага да бъде създадена обща държавна агенция, която да управлява, поддържа и менажира хеликоптерите.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК