Братът на загиналия горски: Беше с фобия от огъня, но му заповядаха да се върне в гората

Антон Гръбчев почина ден преди да излезе в отпуск, правил е планове да се сгоди

05.08.2021 | 13:30 Редактор: Здравко Черкезов

Обявен е ден на траур в общините Сандански, Петрич и Кресна в памет на загиналите в пожара двама горски служители. Прокуратурата започна разследване, а борбата с огъня в района продължава.

Иван Гръбчев е брат на Антон Гръбчев, който вчера загуби живота си в гората. За последно двамата се чуват по телефона по време на пожара. 

"Каза ми "на пожар сме" и това беше. Казах му "добре, айде да не те притеснявам, внимавайте там какво вършите, какво правите...", сподели Иван. 

Той разказва, че Антон първоначално си е тръгнал от пожара, но след това е получил заповед да се върне в гората, за да наблюдава заедно с колегите си района. Антон е бил почти без опит, дори е имал фобия от огъня

"Брат ми и неговите колеги са горски инспектори. Тяхната работа е да обикалят горските, да извършват контрол. Както са например данъчните инспектори. Тяхната работа не е да продават в магазините, а да извършват контрол", категоричен е братът на Антон Гръбчев. 

От днес загиналият служител е трябвало да бъде в отпуск, а в живота му е предстоял щастлив момент. 

"Пазеше, от нас е пазил изненада, споделил е с неговите приятели, че ще се сгоди. Пазил е изненада от нас да ни го каже. Аз живея в Гърция, щеше да пътува за нас да идват на почивка", разказа Иван.

Близките обмислят да заведат дело срещу Югозападното предприятие. 

"Мен не ме устройва да вземат да изгонят някой, да уволнят, не да го изгонят – то просто ще го понижат. Демек, от това бюро ще го преместят на другото бюро", посочи братът на загиналия горски.

Тази сутрин горските служители отново тръгнаха към гората. Над Петрово пожарът продължава второ денонощие. Навсякъде се усеща задимяване, но засега няма опасност за селото.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години