Политолог: БСП е малкият бял слон в стаята на преговорите с ИТН

Най-сигурното е, че левицата ще подкрепи проектокабинета, посочи Любомир Стефанов

05.08.2021 | 11:00 Редактор: Здравко Черкезов
Политолог: БСП е малкият бял слон в стаята на преговорите с ИТН

Малкият бял слон в стаята. По този начин политологът Любомир Стефанов описа наличието на БСП в преговорите за съставяне на кабинет на малцинството на "Има такъв народ".

Най-сигурното в напрегнатата политическа обстановка е фактът, че БСП ще подкрепи кабинета на "Има такъв народ", каза Стефанов в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria. 

"БСП от доста дълго време са на втората линия в политическата среда и имат желание почти на всяка цена да се върнат към някаква форма на власт. Колкото и да се опитват да го маскират зад принципи, политики, разговори, условия и подусловия, прозира сериозно желание да се завърнат на власт, макар и за малко", обясни той.

Според Стефанов участващите в създаването на правителство не намират начин да си общуват, а ситуацията е като гордиев възел. Според него процедурните разговори приличат на ексцентрични движения, които влияят доста негативно на целия процес.

"Г-н Трифонов също прави каквото може по въпроса, с епистоларните дълги съобщения в дигиталната среда, които за съжаление много напомнят начина на общуване на бившия министър-председател", каза политологът. "А трябва рязко осъзнаване на всички замесени в преговорния процес по създаване на работещо мнозинство в парламента и правителство за това с какво са се захванали и какво предстои от тях да свършат като работа".

Въпреки че Стефанов смята, че кабинет ще бъде гласуван, той не се наема да отговори дали ще се успее да се събере заветното критично количество гласове.

"Не се чува достатъчно ясна позиция от ИБГНИ и ДБ, които са силно разколебани и демотивирани в позицията си и желанията си да удовлетворят избирателите си. ДПС са единствените мълчаливи, но в типичен стил ще използват ситуацията да извлекат облаги за себе си. Виждали сме го в последните 20 г. поне 10 пъти", посочи политологът.

Гледайте целия разговор в BloombergTV.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК