Горещини и опасност от пожари: Оранжев и жълт код за цялата страна

Уикендът ще бъде предимно слънчев с температури от 30 до 36 градуса

05.08.2021 | 07:14 Редактор: Тодор Петров

Със заповед забраняват горенето на стърнища у нас. Това е една от спешните мерки срещу възникване на пожари, която служебното правителство обяви късно вчера на спешно заседание. Екстремният индекс за опасност от пожари в страната остава в сила поне до 15 август.

Горещини и опасност от нови пожари и днес. За цялата страна са обявени оранжев и жълт кодове за опасно високи температури. До 41 градуса се очаква да достигнат максималните температури в оранжевите зони. 

Единствено за областите Бургас, Варна, Добрич и Смолян се очакват до 38 градуса. На места ще духа временно силен вятър от юг-югозапад, ще има и краткотрайни валежи и условия за градушки.

Сутрешните температури отнoво ще са високи - от 20 до 25 градуса. Преди обед ни очаква слънчево и приятно време, в следобедните часове облачността ще се увеличава. Главно в Предбалкана, Добруджа и на запад ще превали и прегърми. 

По морето ще бъде слънчево, а следобед ще има купеста облачност, повече над Северното Черноморие. Ще духа слаб до умерен от югоизток до 30 км/ч. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 29 до 31 градуса. Морската вода е с температура от 26 градуса по северното крайбрежие, до 27, 28 градуса по южното. 

Над планините облачността ще бъде разкъсана, повече следобед над Стара планина, Витоша и Рила, с възможност за следобедни превалявания. Вятърът по високите части, над 2200 м, ще бъде свеж от югозапад със скорости до 50 километра в час, прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

В петък от запад на изток бързо ще преминават облачни вълни с възможност за валежи в западната и северната половина от страната. Валежите ще достигат и до Черноморското ни крайбрежие. Температурите в Източна България ще се задържат високи, а на запад ще бъдат около 28-30 градуса. 

Уикендът ще бъде предимно слънчев с температури от 30 до 36 градуса. В понеделник следобед ще вали в западните райони. Ще се задържи топло за сезона.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК