Юруков, СДС: Не сме в политическа криза, ИТН преговарят като по учебник

Парламентарният контрол върху главния прокурор трябва да бъде затегнат, смята общественикът

04.08.2021 | 21:48 Редактор: Здравко Черкезов

На фона на политическите пазарлъци: утре е обявен ден на траур в Сандански, Петрич и Кресна след серия от опустошителни пожари. 

"Работата на министър-председателя Стефан Янев е да се занимава оперативно с национални бедствия, вместо да наставлява как да се конституира новото правителство. Той излезе да дава съвети, вместо да излезе и да призове за помощ, да мобилизира страната за пожарите", заяви общественикът и член на НС на СДС Пламен Юруков в студиото на "Денят ON AIR".

Юруков отхвърли България да се намира в политическа криза и похвали стратегическото решение на "Има такъв народ" (ИТН) да не се влиза в пазарлъци за министри с другите политически сили.  

"От гледна точка на науката на преговорите - те го направиха по учебник, а от гледна точка на стратегията - беше правилна", смята общественикът.

Според него от ИТН провеждат последователна политика, а партията е съставена от хора, които "от години пишат и казват едни и същи неща". Едно от тези неща е и основната обща точка между партията и формациите, от които търси подкрепа ("Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", бел. ред) - закриването на Специализирания съд.

"Конкретно се предлага закриването на "извънредния съд", както наричам Спецсъда, след като и юристи, и адвокати обясниха, че работата му спокойно може да се поеме от други съдилища", изтъкна Юруков пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че парламентарният контрол върху главния прокурор трябва да бъде затегнат, като бъде създадена специална комисия, която постоянно да следи работата му. Но допълни, че държавата трябва да може да предпазва главния прокурор.

"Главният прокурор трябва да може да бъде защитаван, защото той се бори и с престъпността. Ако един колумбийски картел реши, че тука иска да има свободен път и главният прокурор му пречи, цялата държавата трябва да може да го защити", отбеляза Юруков.

По думите му българското право е още в една тийнейджърска възраст, има много да се работи по него и затова трябва да има цялостен подход в съдебната реформа.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК