Жива верига около Халите в София, протестиращите не се разбраха с Минеков

Акцията е срещу преобразуването на сградата в супермаркет

04.08.2021 | 19:40 Редактор: Здравко Черкезов

Протест срещу превръщането на Халите в София в супермаркет. Акцията е на "Спаси София", като протестиращите образуваха жива верига около сградата. На място дойде и служебният министър на културата Велислав Минеков, но двете страни се оказаха на противоположни мнения.

Централните софийски хали са един от най-старите търговски комплекси у нас, създадаен през далечната 1911 г. 

Като архитектура сградата съчетава в себе си рядко срещания дотогава стил "неовизантика" и далеч по-модерния "сецесион". Освен на времето, сградата устоява и на бомбардировките в столицата през 1944 г. И след период на реставрация, получава статут на паметник на културата от национално значение. 

Оттогава до днес Централните софийски хали са пазар за месни и млечни продукти, риба и зеленчуци. Росица Алексиева пазарува там 3 пъти в месеца. 

"Питки, маслини, салам... Хубава сграда е, нека си е един официален народен магазин", призова Росица. Въпреки очарованието на сградата, вътре в нея е пусто и повечето магазини са затворени.

Голяма търговска чуждестранна верига обяви, че има инвестиционни намерения към халите. От веригата са готови да дадат 50 млн. лв. за реставрация и реконструкция, за да я наемат, като обещават, че ще запазят облика на сградата. 

На партерното ниво проектът предвижда преструктуриране на търговските площи във вътрешността на сградата. От "Спаси София" се обявиха против идеята.

"Видимо има съществени промени вътре, което се отразява на целостта на сградата. Тя е целокупност от фасада и външност, но функцията на сградата е много важна. Не смятаме, че тук трябва да се помещава една верига. Надяваме се собственикът да покаже корпоративна отговорност", заяви Андрей Зографски от "Спаси София".

Съдбата на сградата все още не е решена, но министърът на културата вижда възможност в предложението на голямата търговска верига.

"Три щанда работеха. Вътре имаше един човек, но не беше купувач. В момента зависи дали ще подпишем едно решение, но търговската верига предлага наистина огромни средства за реставрация. Другото - не забравяйте, че това е частна собственост", посочи министър Минеков.

Сегашната управа на Софийските хали отказа коментар. Недоволните искат инвестиционния план да бъде подложен на обществено обсъждане.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК