По-високата цена на хляба принуждава българите да си го правят у дома

Вдига и цената на труда

04.08.2021 | 19:03 Редактор: Искра Ангелова

Цената на хляба се увеличава. Килограм бял хляб вече се продава в магазините за 1,70 лв. В същото време цените на зърното по световните борсови пазари продължават да се покачват. Как ще се отразят на сектора у нас?

Янка Мутафова е пенсионерка. Казва, че всеки ден се увеличава цената на нещо. Очакваното поскъпване на хляба отчайва хората все повече.

"Всеки тръгнал по пътя и си мисли какво първо да купи – хляб ли, мляко ли, а лекарства ли, какво най-напред. И докъде ще стигне пенсията, докато дойде редът пак да получим другата. И някой път става така, че не стигат доникъде", сподели Янка.

Някои дори предпочитат сами да си правят хляба, вместо да купуват от магазина.

"Защото е по-вкусно и по-евтино е. Правим го два пъти на седмица", каза Франк.

Не пшеницата е причина за увеличението на цената на хляба, а всички други суровини, използвани за производството му, казват от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

"От 0,45 лв. в момента цената, ако приемем, че за пшеница с добро качество, с добри хлебопекарни качества, ако приемем, че цената е дори 400 лв, тоест 0,40 лв. Мисля, че е по-ниска, отколкото е била.

Цената на хляба и тестените изделия се очаква да се повиши в рамките на до 10%.

"Притеснени сме, наблюдаваме и всяка седмица смятаме. Ние работим на конкурентен пазар и не можем просто да си променяме цените, според както ни е удобно, така че съобразяваме се с пазара, но е очевидно, че промяна на цените ще има и ще трябва да ги повишим", коментира собственикът на хлебопекарна Александър Дерижан.

Освен цената на суровините, се вдига и тази на труда. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК