Използвани ли са СРС-та от МВР в кампанията: Бурни дебати и обвинения в НС

Депутатите се скараха и отхвърлиха предложението за създаване на временна комисия

04.08.2021 | 13:38 Редактор: Тодор Петров

Депутатите се скараха за създаването на временна комисия, която да разследва използвало ли е МВР специални разузнавателни средства в предизборната кампания. В крайна сметка такава няма да бъде създавана, реши мнозинството.

Бившите управляващи от ГЕРБ поискаха яснота - използвани ли са СРС-та в кампанията преди вота през юли и кой и защо ги е разпоредил.

"Министърът на вътрешните работи каза "ние подредихме това Народно събрание". Атаката срещу симпатизанти и кандидати на една или две партии, е нещо, което, случило се веднъж, подминато ей така, задължително ще се повтори. Ако не направим такава комисия, явлението остава", заяви Маноил Манев от ГЕРБ.

От левицата оцениха високо действията на служебния министър. Така се ограничили гласовете, с които ГЕРБ си осигурявала предишни мнозинства. 

От ДПС поискаха разширяване на обхвата на комисията. ГЕРБ одобриха и дебатът започна с обвинения в полицейщина и политическо лицемерие. 

"Лицемерно е ГЕРБ да говорят за полицейското насилие, тъй като един от депутатите им е виновен за побоя над хората", заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Тази гнусна колаборация между ГЕРБ и ДПС в тази комисия е неприемлива", каза адв. Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!". 

А от "Демократична България" видяха създаването на подобни комисии като дублиране на дейността на прокуратурата.

"Дайте като говорим за лицемерие, да я реформираме тази прокуратура", посочи Христо Иванов.

След над два часа дебати и спорове парламентът отхвърли създаването на временната комисия.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК