Депутатите ще отчитат "парите в плик" в специален регистър

Народните представители няма да намаляват заплатите си

03.08.2021 | 22:05 Редактор: Жаклина Иванова

Депутатите няма да намаляват заплатите си. Решението беше взето на заседание на Временната комисия за изготвяне на правилника за работата на парламента. От "Изправи се БГ! Ние идваме!" предложиха месечната заплата да бъде намалена на 1 570 лева, но всички присъстващи народни представители гласуваха с "въздържал се" и така предложението не беше прието.

4728 лева. Точно толкова остава заплатата на народния представител, след като идеята за тройно намаление остана мираж, а решението беше обвързано с възнагражденията на премиера и министрите.

"Надявам се, г-жа Манолова си дава сметка, че ще рефлектира до заплатата на обикновения експерт във всяка една администрация. Днес вече двама души ми се обадиха да питат дали ще го приемем, за да си подадат оставките", коментира председателят на Народното събрание Ива Митева.  

От ДБ определиха бившия премиер Бойко Борисов за виновник за дебата с депутатските заплати, който в миналия парламент обявил, че народните представители получават по 10 000 лева месечно.

"Не е виновен лидерът на ГЕРБ, за това, че имаше неразбория в миналото Народно събрание", посочи Христо Гаджев от ГЕРБ.

А според левицата заплатата на депутатите трябва да се замрази и да не се преизчислява на всеки три месеца.

"Големият проблем и силата за този дебат е, че голяма част от българските граждани взима в пъти по-малко. Но също така този подход, който цели да предизвика внимание, също не е правилен", подчерта Крум Зарков от БСП.

"Всеки може да дарява заплатите си в добра кауза. Винаги има изход от тази ситуация и може това нещо да се случва. Колеги, които искат, могат да го направят", заяви Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Намаляването на заплатите не беше прието, но занапред в cпeциaлeн peгиcтъp ще се отразява ĸoлĸo ca пoлyчили депутатите от т.нap. "пapи в плиĸ", отпускани за пapлaмeнтapни дeйнocти. Ограничени ще бъдат и транспортните разходи, ĸaтo народните представители щe мoгaт дa изпoлзвaт cлyжeбнитe ĸoли caмo дo cгpaдaтa нa пapлaмeнтa или дo събития, свързани с работата им на депутати.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Петът
преди 2 години
Ей тия всичките какви са маскари Сигнализирай за неуместен коментар