Радев към Ердоган: България е готова до помогне за справянето с пожарите

Президентът е подчертал очакванията си Турция да спази ангажимента, свързан с мигрантите

03.08.2021 | 17:48 Редактор: Елеонора Танева
Радев към Ердоган: България е готова до помогне за справянето с пожарите

Усложнената обстановка, предизвикана от пожарите в Турция и България, както и намаляването на миграционния натиск, обсъдиха в телефонен разговор държавният глава Румен Радев и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган.

Българският държавен глава изказа съболезнования по повод жертвите, които пожарите взеха, и изрази солидарност към усилията за справяне с бедственото положение, информират от пресцентъра на Президентството. 

"Следим със загриженост обстановката в Турция и се надяваме на бързото ѝ овладяване", заяви Румен Радев.

Той е уточнил, че страната ни също е изправена пред сложна обстановка и е ангажирала всички сили и техника за справяне с пожарите. Радев е заявил готовност, ако е необходимо, да съдейства на Турция за справяне с щетите от бедствието. 

Държавният глава е дал висока оценка за усилията на Турция за овладяване на засиления  миграционен натиск на границата си с Иран. Той е посочил, че България отчита усложняване на миграционната обстановка. Заявил е, че страната ни очаква Турция да продължи, както досега, да изпълнява споразуменията с ЕС, договорени през 2016 г. в областта на незаконната миграция.

Президентите Радев и Ердоган за заявили готовност за продължаване на двустранния политически диалог и задълбочаване на икономическото и търговско сътрудничество.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Име
преди 2 години
България не може да се справи със собствените си 200 пожара, пък ще помагаме на Турция. С какво? С 1 хеликоптер и 1 транспортен самолет? Сигнализирай за неуместен коментар