Около и над 40 градуса: Опасно високи температури в 8 области на страната

В четвъртък и петък от запад на изток бързо ще преминават облачни вълни

03.08.2021 | 07:14 Редактор: Тодор Петров

Предупреждение за опасно високи температури за днес е в сила за 8 области на страната. Това са Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. Там се очакват температури между 38 и 40 градуса. 

В останалата част на България кодът е жълт, а очакваните температури ще са между 35 и 37 градуса. Единствено във Видин няма опасност от жеги и там кодът е зелен, показва справка на сайта на Националния център по метеорология и хидрология.

Днешният ден ще започне с минимални температури от 19 до 26 градуса. Преди обед ще бъдe слънчево. Следобед главно над планините ще се развива купеста облачност. Късно следобед във Видинско и по поречието на Дунав слабо ще превали. Ще духа слаб вятър от север със скорости до 20 км/ч. 

Максималните температури в населените места ще бъдат от 34 до 40 градуса, в района на Сандански, Пловдив, Ямбол до 41-42, прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

По морето ще бъде слънчево, а следобед ще има купеста облачност. Вятърът ще бъде слаб до умерен от североизток до 30 км/ч. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 28 до 31 градуса. Морската вода е с температура от 26 градуса по северното крайбрежие, до 27 градуса по южното. 

В сряда ще превали в Добруджа и над Рила и Пирин, със слабо понижение на температурите. В четвъртък и петък от запад на изток бързо ще преминават облачни вълни, с възможност за валежи в западната и в северната половина от страната. 

В петък валежите ще достигат и до морето. Температурите ще се задържат високи от 34 до 39 градуса. В събота ще бъде предимно слънчево с температури от 30 до 36 градуса.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК