Игра на кворум: От чия подкрепа се нуждае ИТН, ако от ГЕРБ излязат от залата?

Такава от БСП се очертава като очаквана, предвид и добрия развой на преговорите по политики

02.08.2021 | 18:35 Редактор: Здравко Черкезов
Игра на кворум: От чия подкрепа се нуждае ИТН, ако от ГЕРБ излязат от залата?

Категорична подкрепа за одобрение на редовен кабинет липсва, а консенсусът между партиите изглежда все по-труден. Затова, ако се стигне до вот в пленарната зала, се очаква игра с кворума. 

Лидерът на ГЕРБ Бoйĸo Бopиcoв вече oбяви, чe щe изтeгли парламентарната група от пленарната зала пpи глacyвaнeтo нa ĸaбинeтa. Това ще даде опцията правителство на ИТН да бъде избрано с кворум от 177 народни представители и парламентарната математика бързо се улеснява. В този случай категорично ясно е, че ако всички останали групи гласуват "за", то правителство ще има, но този вариант е малко вероятен. Така се оформят няколко сценария. 

Ако предположим, че подкрепа трябва да дойде от партиите на протеста – "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) – то тогава правителството ще бъде избрано с гласовете на 112 депутати, напълно достатъчни при кворум от 177. На фона на разногласията от последната седмица тази подкрепа също изглежда несигурна. 

Затова на ред идва следващата опция. Подкрепа от старите партии БСП и ДПС, която трудно би се съчетала с такава от "партиите на протеста", които вече заявиха, че не искат да виждат "дългата ръка на ДПС" в новото управление. В този случай обаче гласовете подкрепа с тези на БСП и ДПС стават 130. 

Подкрепа от левицата се очертава като очаквана, предвид и добрия развой на преговорите по политики. От ДПС обаче все още обмислят дали да подкрепят втория проектокабинет на Слави Трифонов. 

При липса на ГЕРБ в пленарната зала се оказва, че дори и само червените депутатите да натиснат зеления бутон редовно правителство ще бъде избрано със 101 народни представители. Оказва се, че при кворум от 177 депутати, кабинетът няма да бъде избран само с подкрепата на ИТН или в сбор с тази на ИБГНИ. 

Заглавна снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR
Графики: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК