Научният ръководител на Николов пред Bulgaria ON AIR: Исках да ми бъде асистент

Проф. Валери Динев потвърди, че номинираният от "Има такъв народ" е защитил докторантурата си

02.08.2021 | 19:01 Редактор: Жаклина Иванова

Продължават и споровете около личността на кандидата за премиер Пламен Николов. След като журналист се усъмни в истинността на философския труд на Николов, неговият научен ръководител потвърди: Номинираният от "Има такъв народ" е защитил докторантурата си.

Философ по образование, предприемач по душа. Пламен Николов защитава докторантура преди 18 години.

"На 26 години завърших докторат и дотам всичко за мен приключи с науката", сподели Пламен Николов.

Така кандидатът за премиер замества науката с бизнеса. Научният ръководител на Николов си спомня за него като един от ярките му студенти. Дава му първите уроци за човешкото познание.

"За човека го научих най-важното - че човекът е една противоречива същност", сподели преподавателят по Философска антропология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Валери Динев.

Самият Николов също събуди противоречие. Два дни след като беше обявен от "Има такъв народ" журналистът Григор Лилов посочи, че е направил проверка на дисертацията му. Установява, че часове преди да бъде излъчен за поста, е бил добавен в регистрите на "Алма матер". Просветното министерство опроверга твърденията.

"Непълнотата на информацията относно дисертацията на Пламен Николаев Николов се дължи на липсата на попълнена информационна карта, с която дисертациите постъпваха в НАЦИД до юли 2018 г.", посочиха от МОН.

Затова информацията за труда на Николов, въведена в регистрите, се оказва оскъдна.

"Истината е, че си я защити момчето. Даже аз мислих да го взема за асистент, но се оказа, че няма възможност да се обявят конкурси. Те утре могат да кажат, че аз не съм професор", каза още проф. Динев.

Според преподавателя сега Николов трябва да покаже с действия, че заслужава поста, за който е номиниран.

"Изборът да бъде премиер е негов. Аз мога да му кажа "Бъди премиер", но той ще вади кестените от огъня. Аз го познавам в тази сфера - интелектуалната, като капацитет, но това, че си интелигентен, не значи, че може да се оправиш със ситуацията. Има много хора, които са чели, чели и не могат да се оправят. Трябва да имаш практически опит", подчерта още проф. Динев.

А посланието към неговия ученик е ясно:

"Един кораб трябва да има един капитан - и това ще е Пламен Николов. Налагаш волята си и приключваш", категоричен е професорът.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК