Благоевград пред водна криза: Забраняват използването на питейната вода за други цели

Няколко благоевградски села вече са на воден режим

02.08.2021 | 18:11 Редактор: Жаклина Иванова

Благоевград пред водна криза. Oт днес в Общината е забранено използването на питейна вода за поливане и пране на килими заради намален дебит.

Калина Борисова живее в краен квартал на Благоевград и има малка градина в двора на къщата си. Днес Калина няма да може да полее доматите и краставиците си, защото по инициатива на ВиК - Благоевград Общината забрани ползването на питейната вода за други цели.

"За мен тази заповед не е приемлива. Първо, защото няма как да поливаме градината, нямаме кладенец, нищо нямаме. Трябва да ходим до Струма с бидоните, за да носим вода или?", попита тя.

Освен поливането за неопределено време се забраняват прането на килими, миенето на тераси и улици.

"По този начин ще ограничим разходването на водата за други цели освен за питейно-битови. Изключително тежко е положението, особено в летния сезон. Водата за питейни нужди трябва да се използва само и единствено за питейно-битови цели", коментира началникът на ВиК – Благоевград Росица Димитрова.

"До известна степен е правилно. Едни ще си перат килимите и ще си поливат градините, други  - няма да имат вода за тоалетната и банята, както и за пиене", каза Николай Тасев.

Заради намален дебит няколко благоевградски села вече са на воден режим.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК