Червен код за опасни температури в 9 области! Живакът скача до 42°

Във вторник температурите ще се понижат слабо

01.08.2021 | 20:47 Редактор: Искра Ангелова
Червен код за опасни температури в 9 области! Живакът скача до 42°

Националният институт по метеорология и хидрология обяви червен код за опасно високи температури над 41 градуса за 2 август. Той ще е валиден за областите Плевен, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

В останалата част от България е в сила втора степен - оранжев код - за високи температури между 38-и 41 градуса.

През следващата седмица ще остане горещо, с температури до 42 градуса.

"Особено в началото на седмицата температурите ще са доста високи, в някои райони ще надхвърлят 40 градуса", заяви Анастасия Кирилова от Националния институт по метеорология и хидрология пред "Фокус" и добави, че очакваните максимални температури през утрешния ден ще са между 37-42 градуса.

"Утре ще е слънчево, следобед ще има развитие на незначителна купеста облачност, вероятността за валежи е много малка. Във вторник температурите ще се понижат слабо. В следобедните часове има условия за развитие на купеста облачност на повече места. Ще има и условия за изолирани краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. В сряда ще е предимно слънчево и горещо, с температури от 39-40 градуса в отделни райони“, допълни тя.

В четвъртък в повече райони на страната ще има условия в следобедните часове да превали и прегърми. Повишена е вероятността за локални по-значителни количества валежи и гръмотевични бури.

В петък с ориентиране на вятъра от северозапад температурите ще се понижат с 3-4 градуса и ще доближат до климатичните норми. В петък и събота ще преобладава слънчево време. В следобедните часове над планинските и източните райони има условия да се развие купеста и купесто-дъждовна облачност.

В неделя вероятността за валежи е по-малка. Температурите ще са близки до нормите, очакваните максимални температури ще са между 30 и 35 градуса.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК