Пенсионери: Ще ни принудят да гладуваме, за да си плащаме по-скъпата вода

Очакваните поскъпвания са между 11% до 127%

01.08.2021 | 14:33 Редактор: Елеонора Танева

От 11% до 127% скок на цената на водата за следващите 5 години искат 21-о ВиК дружества в страната. Това става ясно от представените бизнес планове за периода в Комисията за енергийно и водно регулиране. В Сливен исканото увеличение е два пъти над сегашната цена, а рекорьдьор е ВиК Шумен, където искат след пет години кубик вода да струва близо 6,50 лв.

В случай на одобряване на искането от регулатора абонатите там след 5 години ще трябва да плащат двойно за кубик вода. Най-малкото увеличение е поискано от оператора в Ловеч, където потребителите ще плащат само с 0,35 лв. повече от сегашната цена. Рекордът обаче принадлежи на ВиК Шумен. Там след пет години водата ще струва 6,47 лв. за кубик вода. 

На второ място по планирана висока цена с 5,79 лв./куб. м за 2026 г. е операторът в Разград. Следват Силистра и Варна.

От поскъпването се притесняват възрастните хора. Някои от тях ще трябва да се лишат от храна, за да си плащат сметките.

Мита е пенсионер. Днес научи за планираното поскъпване на водата. Казва, че ако сметките й се повишат, ще трябва да се лиши от качествена храна.

"То 300 лв. не ми стигат, пък сега като увеличат и водата съвсем няма да има пари за основни нужди. От лекарствата не мога да се лиша, от къпане не мога. Предполагам, че ще бъде ужас. Не знам дали това правителство размисля трезво как трябва да живеят хората", разсъждава пенсионеркатаМита Иванова. 

От ВИК дружеството в Русе обясниха, че обявените цени все още са прогнозни. СНХ: Невена Ганчева – ВиК Русе – 
"Предложените цени са изчислени на базата на указания, разработени от КЕВР при спазване на Наредбата за регулиране на цените за водоснабдителните и канализационните услуги. Това са прогнозни цени и дали ще бъдат утвърдени - зависи от КЕВР", заяви Невена Ганчева от ВиК Русе.

През седмицата в парламента депутати поискаха КЕВР да отложи одобряването на инвестиционните планове на ВиК дружествата, с които се иска поскъпване на водата.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
протести
преди 2 години
30 години не излязохте на протест срещу беззаконието на ***, които масово в гетата не плащат вода, а.....вода шурти от незаконни тръби и ние и вие плащаме...."загуби"? същото с тока, ама там чез пооправиха нещата, а с водата - нищо! и мълчим....та затова все повече ще плащаме! Сигнализирай за неуместен коментар