Прогноза: Скок на новозаразените в България - само след седмици

Мерките не се спазват, няма политика за справяне с кризата, коментира д-р Борис Таблов

01.08.2021 | 14:00 Редактор: Елеонора Танева

Само след няколко седмици в България ще има ръст на новозаразените и това ще е очакван резултат от забавената ваксинация, смята лекар на първа линия в борбата с коронавируса в Германия. 

"Няма политика за справяне с вируса у нас", убеден е анестезиологът и специалист по интензивна медицина в Германия д-р Борис Таблов. И ако плавното, но сигурно покачване на случаите продължи, това означава, че действията са закъснели и тепърва ще плащаме цената. 

"Ще се окаже, че България влиза в експоненциален ръст на случаите, което означава, че отдавна сме изпуснали под контрол процеса", категоричен е д-р Борис Таблов.

При последното си идване в България преди месец, той не е забелязал мерките да се спазват, имало увеличение на антиваксинационните настроения, които идват и от малкия екран. 

"Това, което всъщност държавата можеше да направи, е активна ваксинационна кампания по всички възможни начини. Добавяме изключително агресивната медийна политика на кръговете, които отричат вируса и ваксинациите", заяви медикът.

По думите му ръстът сега е бил лесен да се предвиди, а ефектът ще дойде скоро.

"То ще се случи следващите две-три седмици. Ще видим ясни ефекти - изпуснатият момент вече дава резултати. Оттук нататък държавата пак ще тича след пожара и ще ни се обяснява, че се справяме отлично и не сме могли да бъдем по-добре подготвени, но фактите ще показват други неща.", прогнозира д-р Таблов.

Анализът показва, че в държавите с нова вълна заради Делта варианта, основната причина са неваксинираните хора.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 6
анонимен
преди 2 години
Айде стига сте плашили хората...като дойде тогава ще го мислиме... Сигнализирай за неуместен коментар