Ако чакаме безплатното саниране да стигне до всички, ще трябват 200 години

Санирането на жилищните сгради да бъде отговорност на собствениците, само с подкрепа от държавата

01.08.2021 | 12:57 Редактор: Елеонора Танева
Ако чакаме безплатното саниране да стигне до всички, ще трябват 200 години

"Санирането на жилищните сгради не бива да продължава да бъде финансирано изцяло от държавните и европейски програми, както се очаква от Плана за възстановяване и устойчивост, а трябва да се пристъпи към финансови инструменти с частично подпомагане". Това заяви д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Център за енергийна ефективност ЕнЕфект.

Според него така от една страна ще се даде шанс да бъдат обновени много по-голяма част от сградите в реалистични срокове, а от друга - ще се стимулира по-отговорното отношение на собствениците към имуществото им. Той посочи, че над 90% сградите са в най-неефективните класове.

"Начинът, по който България прави политики, доведе до това, че понятията "енергийна ефективност" и "саниране" да бъдат символ на безотговорно отношение към публичните средства, ниско качество, дори и корупция“, заяви Цанев пред bloombergtv.bg.

Експертът посочи, че Планът за възстановяване и устойчивост предвижда "повече от същото" в направлението за саниране. 

"Ако чакаме безплатното саниране да стигне до нас, ще трябва да чакаме 200 години. Трябва да сме наясно, че няма как държавата да вземе 60 млрд., които ни трябват реално за обновяването на всички фамилни сгради", казва той.

Според Драгомир Цанев подходящият модел е въвеждането на съфинансиране от собствениците.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК