Служители на "Винпром Русе" вече шест месеца са без заплати

Ощетените работници са близо 40

01.08.2021 | 14:42 Редактор: Искра Ангелова

Близо 40 служители на "Винпром Русе" вече шести месец са без заплати. Нови собствениците са придобили фабриката през март, но от тогава не са плащани възнаграждения.

Росен Петров е от дългогодишните служители на "Винпром Русе". В края на месец май напуска, защото е без заплата от януари. 

Просто нямам никакви доходи. Лоялност, разбиране, че тръгват трудно нещата, но до едно време. Имам заем, който изплащам и това ми е тежко", каза Росен Петров.

Проблеми в предприятието е имало още от миналата година. А след напускането на част от служителите, там остават предимно пенсионери, или хора пред пенсия. 

"От септември до декември новият собственик погаси заплатите на по-голяма част от работниците. Но има и такива, които са пенсионери. и очакват по 8 или 9 брутни заплати, за тях още няма такова нещо", допълни той.

Няколко сигнала от работници вече има подадени и към местната структура на КНСБ, която да се заеме с проблема. Ощетените работници са близо 40 души.

"Това, което в нашите правомощия сме предприели в най-кратки срокове, е да бъде свикано извънредно заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество. Тревожно е това, което се случва – работници да стоят толкова месеци без да бъдат възнаградени за труда, който са положили", коментира областният координатор на КНСБ - Русе Боянка Димитрова.

Сигнали са подадени и до Областния управител и кмета на Русе.

"Всичко това, което установим, да се изготви протокол и да се изпрати в Националния съвет за тристранно сътрудничество, който вече да го разгледа подробно и да вземе своето решение, така че ние сме се ангажирали с този проблем. Дирекция "Инспекция по труда" е дала предписания, които една част са изпълнени, но сега е дала и нови предписания, които, доколкото разбрах, са над 100, които тепърва трябва да бъдат изпълнени. Да видим какви са проблемите и дали могат да бъдат изпълнени наистина", сподели областният управител на Област Русе Борислав Българинов.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Тц,тц...някой в тая държава мисли ли за тези хора как са принудени да живеят...зорлем ги правят крадци и лъжци...толкова е тъжно всичко това... Сигнализирай за неуместен коментар