Румен Гечев, БСП: Няма да приемем да бъдат предлагани министрите в последните минути

Правим всичко възможно да се състои кабинет с ИТН, каза той

30.07.2021 | 21:29 Редактор: Юлия Христова

Има ли надежда за правителство на промяната, след като стана известно името на новия премиер?

Ще поканим Пламен Николов на среща и да видим дали подкрепя нашата програма, дали е готов да работи по общите цели, по които сме постигнали съгласие. Когато имаме пълна информация, ще я представим на Националния съвет и ще вземем решение. Това каза за "Денят ON AIR" Румен Гечев от БСП и допълни, че има и други случаи, в които заемащи се с политика нямат политически опит.

"Знаенето на чужди езици е добре, но от друга страна не е достатъчно. Още по-лошо е, когато някой не знае какво говори и го говори на чужд език и бързо. Би трябвало да има диалог между ИТН и останалите потенциални партньори. Става дума за това, че политическият диалог предполага тези кандидатури да са съгласувани. В политиката понякога се пускат едни имена, но след това излизат други", допълни Гечев за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че е важно премиерът да е адекватен.

"Ние няма да приемем да бъдат предлагани министрите в последните минути. Тези, които предлагат министрите, са длъжни да ги проверят. Това е нова партия, която излезе на политическия терен наскоро, добре е да се вслушва в опита на имащите такъв. Дали тежи сянката на ДПС, ще се ориентираме скоро", допълни той.

Според него в момента БСП е партия на промяната.

"Единствената партия, доказала се с факти, а не с думи, че върви към промяна, е БСП. Кабинетът може да бъде бламиран, ако не си върши работата. Частните интереси нас не ни интересуват, избирателите искат конкретни резултати. Съгласихме се, че трябва да се увеличат бюджетните разходи, имаме съгласие, че бюджетната политика трябва да е обвързана с най-страшния проблем - демографския", подчерта Гечев.

По думите му може да има противоречие по отношение на изборната система.

"Планът за възстановяване претърпя критики, защото нито предишното правителство, нито служебното може да сложи на масата план за развитие на България за следващите 5 г. Не е сериозно страна членка да няма план, да не знаем къде отиваме. По-важно е дадем смислен план, а не дали ще е две-три седмици по-късно или по-рано. В този план се дават средства за зелена енергия, длъжни сме да вземем мерки и предлагаме да се осъществи промяна в структурата на българската енергетика. Няма как да мислим, че можем да ползваме въглища още сто години", подчерта още Гечев.

"Правим всичко възможно да се състои кабинет с ИТН, но ако не се справят те, ще направим възможното да съставим такъв, ако президентът ни връчи мандат. Следвайки Конституцията, ще поканим останалите партии и ще водим диалог", допълни още социалистът.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК