На политическата сцена: ИТН - новосформирана партия и типичен медиен проект

Коментар по темата на доц. Наталия Киселова и доц. Георги Лозанов

30.07.2021 | 18:24 Редактор: Юлия Христова

Това е ключова политическа роля. ИТН отиват от другата страна и трябва да говорят на народа като политици. Вкарват политически неидентифицирани лица. Това каза за Bulgaria ON AIR медийният експерт доц. Георги Лозанов.

Според него въпросът не е в това дали е политик или не. 

"Става дума за следното - ИТН е новосформирана партия, типичен медиен проект - не знаеш каква е, дали е лява или дясна, играе ли с ДПС или не. Продължение ли е на десницата или има други характеристики и цели. Хем тя вече е на ход в българската политика и така да се каже действа с твърда ръка. Вадят зайчета от цилиндъра. Трябва да разберем кои са ИТН в българската политика", посочи доц. Лозанов. 

"Ако не можеш да правиш политика, докато не можеш, трябва да правиш нещо друго. Поминъкът на политиката е отговорност, а тази работа сега не е това, не е способна да излъчи политика. Много е важно с кого водиш разговорите. По време на изборите имаше харизматичен вот, за харизматичен лидер, за когото не се интересуваш къде стои", коментира той.

Президентът иска да задвижи процедурата, за да се започнат разговор с конкретни лица. Това каза доц. Наталия Киселова. 

"До момента, в който ще се гласува, трябва да се направят някои важни неща - кои ще подкрепят неговата кандидатура. След като бъде избрано правителството, не е въпросът дали ще бъде лесно съборено, а да се придвижат наболелите въпроси, които стоят от няколко месеца. Почти всички казаха, че не е работа на служебното правителство да внасят актуализацията на бюджета. Такива наболели въпроси трябва да имат подкрепа, тя е добре да е предвидима", акцентира доц. Наталия Киселова. 

Тя е на мнение, че не всичко, което сме преживели през последните 12 г. е лошо. 

"Усилията за разпространението на пандемията, частично може да се каже, че бяха позитивни. Войната с президента доста влоши институционалната среда. Да си кажем, че първо сме за парламентарно поведение, хайде да видим дали при парламентарно правителство ще се държат по този начин", допълни още доц. Киселова. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК