Разочарование в София след нова резолюция на Северна Македония

Правилният път e стриктното придържане към постигнатите договорености, категорични са от МВнР

30.07.2021 | 16:44 Редактор: Здравко Черкезов
Разочарование в София след нова резолюция на Северна Македония

Министерството на външните работи изрази разочарование от резолюцията за държавните позиции в преговорите с България за европейското бъдеще на Скопие, която парламентът на Република Северна Македония прие вчера, става ясно от изявление на МВнР.

Оттам със съжаление отбелязват, че този акт идва в момент, в който двустранният диалог между София и Скопие в резултат на продължителни усилия е започнал да преминава в по-положителна и обещаваща фаза.

"България очаква обнародването на Резолюцията, за да може внимателно да анализира съдържанието ѝ от гледна точка на неговата съвместимост с подписания и ратифициран от Събранието на Република Северна Македония Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и на потенциалното отражение на този документ върху досегашния диалог", пише в изявлението.

От МВнР подчертават, че за България би било напълно неприемливо чрез подобни актове да се мотивира или оправдава неизпълнение на Договора за добросъседство и допълват, че това би влязло в противоречие с водещи принципи на международното право.

"Единственият правилен път за намиране на устойчиви и взаимно приемливи решения на актуалните предизвикателства в отношенията ни е стриктното придържане към постигнатите договорености и поети ангажименти, ефективното им и добросъвестно изпълнение, както и поддържането на искрен и пълноценен диалог", отбелязват от министерството.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК